25 septembrie 2019

Vladimir Putin propune Alianţei Nord-Atlantice un moratoriu privind amplasarea de rachete cu raze medii şi scurte de acţiune în Europa

Mircea Olteanu

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, propune Alianţei Nord-Atlantice un moratoriu privind amplasarea de rachete cu raze scurte şi medii de acţiune în Europa, care erau interzise prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), relatează publicaţia Kommersant, potrivit The Moscow Times.

Sursă foto: Mediafax
Preşedintele de la Kremlin a transmis, într-o scrisoare adresată liderilor NATO, că "Rusia a anunţat deja că a decis să nu amplaseze rachete cu raze medii şi scurte în Europa şi alte regiuni, atât timp cât americanii fac acelaşi lucru".
 
"Vă îndemnăm să ne susţineţi eforturile, anunţând un moratoriu la nivelul întregii Alianţe Nord-Atlantice privind dislocarea de [rachete] terestre, similar cu cel anunţat de Rusia."
 
Moscova este pregătită să respecte un moratoriu de acest fel pe baza unor măsuri de verificare, se afirmă în scrisoarea atribuită liderului de la Kremlin, pe care jurnaliştii de la Kommersant au obţinut-o de la un diplomat al unei ţări membre NATO. De asemenea, scrisoarea ar fi fost trimisă şi Chinei.
 
Potrivit unei surse diplomatice dintr-un stat NATO, Alianţa Nord-Atlantică consideră propunerea ca fiind "lipsită de sens" întrucât se crede că Rusia a amplasat deja astfel de arme în partea europeană a ţării.
 
La începutul lunii august, Administraţia Donald Trump a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Moscova a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF. Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forţelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată.
 
Tratatul INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.
 
După abandonarea tratatului, Rusia a semnalat în mai multe rânduri că doreşte un moratoriu privind rachetele cu raze scurte şi intermediare de acţiune.