01 septembrie 2023

Vladimir Putin preia controlul asupra Wagner. Expert: "Întotdeauna a fost de aşteptat ca Grupul Wagner să fie ferm reataşat de lesa Kremlinului"

Gabriel Negreanu

Preşedintele rus Vladimir Putin se mişcă rapid pentru a prelua controlul asupra operaţiunilor de amploare ale şefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, în Africa şi Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce acesta a murit într-un accident de avion misterios

Sursă foto: Mediafax

Un contractor armat afiliat Ministerului Apărării este pregătit să preia conducerea operaţiunilor Wagner din Republica Centrafricană, a declarat o persoană apropiată Ministerului Apărării şi alte două persoane apropiate de firma militară privată, care au vorbit cu Bloomberg sub rezerva anonimatului.

Întreaga reţea secretă de peste mări a Wagner urmează să cadă sub comanda efectivă a armatei ruse.

Putin a semnat un decret la sfârşitul săptămânii trecute prin care ordonă luptătorilor Wagner şi altor mercenari să jure credinţă statului rus. Măsura a fost luată după ce un oficial militar rus de rang înalt a vizitat Libia şi Siria pentru a afirma controlul guvernamental asupra operaţiunilor ruseşti contractate anterior de Wagner, a declarat persoana apropiată Kremlinului.

Viitorul operaţiunilor Wagner este esenţial pentru obiectivul Kremlinului de a contracara Occidentul în Africa şi Orientul Mijlociu. Prin desfăşurarea unei armate de închiriat, Wagner a permis Rusiei să restabilească o parte din influenţa sa din epoca sovietică în aceste regiuni bogate în resurse, în detrimentul SUA şi al fostei puteri coloniale Franţa.

Absorbţia mercenarilor în structurile oficiale înseamnă că Rusia va renunţa la acest avantaj, dar îşi va menţine, chiar consolida, influenţa în mai multe ţări.

"Întotdeauna a fost de aşteptat ca Grupul Wagner să fie ferm reataşat de lesa Kremlinului. Dar vestea proastă pentru Putin este că acest lucru îl pune acum pe el personal în banca acuzaţilor pentru exploatarea şi abuzurile lui Wagner", a declarat Alia Brahimi, expert la Atlantic Council.