21 iunie 2019

Vladimir Putin neagă acuzaţiile privind ancheta zborului MH17

Andrei Vacaru

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu consideră că probele din cadrul anchetei privind prăbuşirea zborului MH17 al Malaysia Airlines dovedesc că Rusia ar fi responsabilă pentru doborârea aeronavei, informează BBC.

Sursă foto: Mediafax

Întrebat dacă este timpul ca Rusia să îşi asume partea de vină în legătură cu prăbuşirea aeronavei, preşedintele rus a declarat: „Rusia nu fuge de responsabilitate atunci când responsabilitatea chiar îi revine, însă, din ce am văzut, din elementele prezentate ca probe, nu suntem deloc de acord. Nu există niciun fel de dovadă. Ceea ce a fost prezentat (probele din cadrul anchetei, n.r.) nu dovedeşte nimic”, a declarat el.

Autorităţile olandeze au inculpat trei bărbaţi de naţionalitate rusă, Igor Girkin, Sergey Dubinsky şi Oleg Pulatov şi un ucrainean, Leonid Kharchenko şi au emis mandate internaţionale de arestare pe numele lor.

Aeronava de pasageri MH17 zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur când a fost doborâtă în spaţiul aerian al Ucrainei.

Procesul este programat să înceapă în Olanda, în data de 9 martie 2020. Conform anchetatorilor olandezi, cei patru suspecţi „au jucat un rol semnificativ în uciderea celor 298 de civili” şi se aflau în estul Ucrainei în noaptea atacului.

Cei patru bărbaţi sunt consideraţi responsabili pentru transportarea rachetei Buk folosită pentru doborârea aeronavei în zona regiunii Doneţk din estul Ucrainei, zonă de conflict între forţele ucrainiene şi grupările separatiste, susţinute de Rusia.

Aeronava companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit în iulie 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au fost ucise, 196 dintre acestea fiind cetăţeni olandezi.