25 aprilie 2019

Vladimir Putin justifică decizia privind cetăţenia acordată ucrainenilor: "Etnicii ruşi" din Ucraina "nu sunt la fel de buni ca românii?"

Mihai Draghici

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a justificat joi decizia de simplificare a acordării cetăţeniei ruse locuitorilor din estul Ucrainei, argumentând că ţări vecine, inclusiv România, au facilitat obţinerea cetăţeniei pentru etnicii care trăiesc pe teritoriul ucrainean.

Criticile referitoare la simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei sunt "bizare", a declarat Vladimir Putin cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o în Vladivostok cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un.

Polonia a emis "cardul polonez" ("Karta Polaka") pentru etnicii polonezi din Ucraina, în timp ce Ungaria şi România emit paşapoarte prin programe similare, a argumentat Vladimir Putin, conform postului Russia Today.

"Dacă vecinii Ucrainei fac acest lucru de mulţi ani, de ce nu poate face la fel şi Rusia? Am o întrebare în această privinţă: etnicii ruşi care trăiesc în Ucraina nu sunt la fel de buni ca românii, polonezii sau maghiarii?", a comentat liderul de la Kremlin.

Uniunea Europeană a condamnat vehement, joi, decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a accelera procedurile de acordare a cetăţeniei ruse persoanelor care locuiesc în zone separatiste din estul Ucrainei. "Emiterea de către preşedintele Putin a unui decret care le permite, printre altele, cetăţenilor care locuiesc în anumite zone din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk să aplice prin procedură simplificată pentru a obţine cetăţenia rusă reprezintă un alt atac al Rusiei asupra suveranităţii Ucrainei", a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă.

"Momentul anunţării acestei decizii, imediat după scrutinul prezidenţial din Ucraina, în care a fost demonstrat ataşamentul puternic al Ucrainei faţă de principiile democratice şi statul de drept, arată intenţia Rusiei de a continua să destabilizeze Ucraina şi de a exacerba conflictul. Ne aşteptăm ca Rusia să se abţină de la acţiuni care intră în contradicţie cu Acordul Minsk şi împiedică reintegrarea deplină a zonelor din Ucraina care nu sunt sub control guvernamental", a subliniat oficialul UE.