26 aprilie 2019

Vladimir Putin: Garanţiile din partea SUA nu sunt suficiente pentru a determina denuclearizarea Coreei de Nord

Bianca Pavaluca

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în urma întâlnirii cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, că garanţiile de securitate oferite de Statele Unite nu vor fi suficiente pentru a asigura denuclearizarea Coreei de Nord, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Vladimir Putin şi Kim Jong-Un s-au întâlnit pentru prima dată joi, în oraşul rus Vladivostok, dar întâlnirea celor doi nu s-a soldat cu decizii majore.

Preşedintele rus a transmis că garanţiile de securitate oferite de Statele Unite trebuie susţinute de alte puteri globale, precum Rusia, China, Japonia şi Coreea de Sud, pentru a convinge Coreea de Nord să renunţe la programul nuclear şi balistic.

„Coreea de Nord are nevoie de garanţii în ceea ce priveşte securitatea. Atât. Cu toţii trebuie să ne gândim la acest lucru”, a declarat Vladimir Putin în urma discuţiilor cu Kim Jong-Un.

„Sunt convins că dacă dorim să obţinem garanţii din partea Coreei de Nord, va trebui să oferim garanţii internaţionale. Este puţin probabil ca un acord între două ţări să fie suficient”, a adăgat preşedintele rus.

Liderul de la Kremlin a devenit joi al şaselea lider care îl întâlneşte pe Kim Jong-un de când acesta a preluat puterea în Coreea de Nord, în 2011. Toate aceste întâlniri au avut loc în 2018, după ce regimul de la Phenian a început să îşi construiască relaţiile diplomatice.