21 iunie 2019

Vladimir Putin doreşte să discute cu Donald Trump la summitul G20 de la Osaka

Marinela Sarbu

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este pregătit să poarte discuţii cu omologul său american Donald Trump dacă şi cealaltă parte este de acord, adăugând că lansarea candidaturii lui Trump pentru un al doilea mandat ar putea complica relaţiile dintre SUA şi Rusia, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Trump a declarat la rândul lui că doreşte să se întâlnească cu Putin la summitul G20 de la Osaka, de săptămâna viitoare, deşi Moscova anunţase că încă nu a primit o invitaţie formală pentru a lua parte la astfel de discuţii.

Relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt în continuare tensionate din cauza problemelor din Siria, Ucraina sau Venezuela, precum şi ale acuzaţiilor privind intervenţia Rusiei în politica americană, situaţie pe care Moscova a negat-o în tot acest timp.

Putin afirmase la începutul lunii că relaţiile dintre Moscova şi Washington se înrăutăţesc pe zi ce trece.

”Dialogul este întotdeauna un lucru bun, este mereu nevoie de el”, a declarat Putin în cadrul unei emisiuni, fiind chestionat în legătură cu discuţiile cu Trump.

”Desigur, dacă partea americană îşi arată interesul ... noi suntem pregătiţi pentru un dialog”, a adăugat Putin.

Liderul de la Kremlin a declarat că cele două state au multe de discutat, inclusiv stabilitatea nucleară strategică. Un acord de referinţă privind controlul armelor se află în curs de reînoire, ambele părţi anunţându-şi retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), ceea ce a dus la apariţia temerilor legate de o nouă cursă a înarmării la nivel mondial.

Totuşi, Putin a afirmat că dorinţa lui Trump de a câştiga un nou mandat la Casa Albă ar putea complica lucrurile.

De asemenea, acesta a declarat că doreşte ca cele două ţări să discute despre securitatea cibernetică.