07 iunie 2018

Vladimir Putin avertizează Ucraina împotriva unei acţiuni militare în timpul Campionatului Mondial de Fotbal

Mircea Olteanu

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi Ucraina că se va confrunta cu "consecinţe foarte serioase" în cazul unei acţiuni militare împotriva rebelilor proruşi din estul ţării în timpul Campionatului Mondial de Fotbal, care începe săptămână viitoare în Rusia, informează agenţia de ştiri Ta

Zakhar Prilepin, un scriitor rus care are legături cu insurgenţii din estul Ucrainei, l-a întrebat pe liderul de la Kremlin, în cursul unui program de televiziune în care acesta a răspuns în direct la întrebări puse telefonic, în legătură cu posibilitatea unei acţiuni militare a Kievului în perioada desfăşurării Campionatului Mondial de Fotbal.

"Sper că nu vor fi provocări, însă dacă se întâmplă, cred că va avea consecinţe foarte serioase pentru statul ucrainean", a declarat preşedintele rus.

Liderul de la Kremlin a subliniat că este "imposibil de intimidat" locuitorii din regiunea separatistă Donbas.

Rusia găzduieşte ediţia de acest an a Campionatului Mondial de Fotbal, care se va desfăşura în perioada 14 iunie-15 iulie.

În urma conflictului dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi, care a izbucnit în anul 2014, şi-au pierdut viaţa peste 10.000 de oameni. Moscova neagă acuzaţiile occidentale privind implicarea sa în conflict în favoarea rebelilor din estul Ucrainei.

În zonă continuă să se înregistreze ocazional confruntări, în pofida existenţei unui armistiţiu şi a eforturilor diplomatice de pace.