04 iulie 2019

Vladimir Putin afirmă că submarinul ultra-secret, la bordul căruia s-a produs incendiul, avea reactor nuclear

Bianca Pavaluca

Preşedintele rus Vladimir Putin a admis joi că submarinul la bordul căruia s-a produs un incendiu în urmă cu trei zile funcţiona cu energie nucleară şi i-a cerut ministrului Apărării să ofere garanţii că reactorul nuclear nu a fost afectat, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Autorităţile ruse au fost acuzate că încearcă să muşamalizeze detaliile incidentului în urma căruia au murit 14 persoane. De asemenea, deşi autorităţile norvegiene au cerut detalii specifice despre existenţa unui reactor nuclear la bordul submarinului, informaţia a fost făcută publică abia după trei zile.

Ministerul Apărării din Rusia a transmis că incendiul a izbucnit luni, dar informaţia nu a fost făcută publică decât marţi, cu menţiunea că echipajul desfăşura o misiune de cercetare.

„Reactorul nuclear de la bordul submarinului este complet izolat şi în siguranţă. Au fost luate toate măsurile necesare pentru protejarea reactorului, care funcţionează în condiţii normale”, i-a transmis Serghei Şoigu, ministrul Apărării, lui Vladimir Putin.

Incendiul ar fi izbucnit în compartimentul de acumulatori al submarinului, izolat de compartimentul în care se afla reactorul nuclear, a transmis Şoigu.

„Cauza principală a fost stabilită- a fost un incendiu în compartimentul de acumulatori, care s-a extins”, i-a transmis Şoigu lui Putin.

„Unitatea nucleară de pe submarin a fost complet izolată. Echipajul a luat măsurile necesare pentru a proteja unitatea, care funcţionează în condiţii normale. Acest lucru ne face să sperăm că submarinul va fi pus în funcţiune curând”, a adăugat ministrul Apărării.

Poziţia Kremlinului, care a refuzat să ofere detalii despre incendiul soldat cu 14 morţi la bordul unui submarin, a generat speculaţii privind misiunea clasificată a vasului submersibil, comentează cotidianul Financial Times.

Paisprezece persoane au murit în urma incendiului produs la bordul unui submarin de cercetare rus, a transmis Ministerul rus al Apărării, precizând că incidentul a avut loc luni, în zona Severomorsk (Murmansk), în apropiere de Marea Barents.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să ofere informaţii despre submarin. "Aceste informaţii nu pot circula în spaţiul public. Este vorba de date total clasificate, deci este absolut normal să nu le dezvăluim", a precizat Peskov miercuri.