05 iunie 2018

Vladimir Putin afirmă că nu încearcă să divizeze Uniunea Europeană

Mircea Olteanu

Moscova nu încearcă să divizeze Uniunea Europeană, susţine preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului austriac ORF, înaintea vizitei sale de marţi în Austria, prima sa vizită de stat într-o ţară din Europa occidentală după aproape un an, informează site-ul postului BB

Sursă foto: Mediafax

Liderul de la Kremlin a afirmat că îşi doreşte of Uniune Europeană "unită şi prosperă", afirmând că Blocul comunitar este cel mai importtant partener comercial şi economic al ţării sale.

"Trebuie să dezvoltăm cooperarea cu UE. Nu avem obiectivul de a diviza nimic şi pe nimeni în UE", a declarat Putin.

"Cu cât sunt mai multe probleme în centrul UE, cu atât mai multe riscuri şi probleme pentru noi", a mai afirmat liderul de la Kremlin.

Preşedintele Rusiei se va întâlni marţi cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen şi cu cancelarul Sebastian Kurz, dar şi cu lideri ai mediului de afaceri.

Relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeană rămân tensionate din cauza implicării Moscovei în conflictele din Ucraina şi Siria, cât şi a atacului neurotoxic din Marea Britanie, care l-a vizat pe Serghei Skripal, un fost agent dublu rus. Guvernul de la Londra a acuzat Moscova că ar pus la cale tentativa de asasinat, lucru negat de categoric de Rusia.

Austria a fost una din puţinele ţări din UE ca nu şi-a retras diplomaţi din Rusia în semn de protest faţă de presupusa implicare a Moscovei în cazul Skripal.

Recent, vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii (FPO, extremă-dreapta), s-a pronunţat în favoarea anulării sancţiunilor impuse Rusiei de UE în legătură cu anexarea regiunii ucrainene Crimeea şi rolul Moscovei în conflictul din Ucraina.

Vizita lui Putin în Austria are loc într-un moment de criză în relaţiile Uniunii Europene cu Administraţia Donald Trump, după ce SUA a impus taxe vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu, refuzând să prelungească exceptarea de la aceste măsuri pentru Uniunea Europeană, Canada şi Mexic, care au ameninţat cu acţiuni de retorsiune.