24 aprilie 2019

Vladimir Putin a simplificat procedura de acordare a cetăţeniei ruse locuitorilor din Doneţk şi Lugansk

Andrei Vacaru

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat miercuri un ordin care simplifică procedura de acordare a cetăţeniei ruse pentru locuitorii din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul rebelilor pro-ruşi, potrivit unui comunicat al Kremlinului, informează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Nu dorim să producem probleme noii conduceri ucrainene, dar tolerarea unei situaţii în care locuitorii din Doneţk şi Lugansk nu beneficiază de drepturi civile, ar însemna să nu respectăm drepturile omului”, a declarat Putin.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a descris pe Twitter decizia preşedintelui rus ca fiind „o continuare a agresiunii şi a ingerinţei în afacerile noastre interne” şi le-a recomandat ucrainenilor din cele două regiuni să nu încerce să obţină cetăţenie rusă.

Autorităţile ucrainene au informat Organizaţia Naţiunilor Unite în legătură cu decizia Rusiei şi au solicitat Uniunii Europene să acţioneze „rapid şi decisiv” în această privinţă.

Rebelii separatişti din regiunile Doneţk şi Lugansk se află în conflict cu autorităţile ucrainene din 2014. În prezent, cele două regiuni din estul Ucrainei se află sub controlul rebelilor, sprijiniţi de Moscova, însă Kievul a anunţat în repetate rânduri că intenţionează să recâştige controlul asupra acestor teritorii.