07 aprilie 2021

Vjosa Osmani - noul preşedinte al Kosovo

Stelian Teodorescu

Vjosa Osmani, fostă membră a Ligii Democrate a Kosovo (LDK), care a avut iniţiativa formării unei noi grupări politice, Guxo , şi a candidat la alegerile parlamentare din 14 februarie 2021 pe o listă comună cu Mişcarea Vetëvendosje (LVV), a obţinut duminică, 4 aprilie, 71 de voturi, din totalul celor 120 de parlamentari kosovari, în favoarea numirii sale ca preşedinte al Kosovo.

Sursă foto: Profimedia

Drept urmare, V.Osmani revine pe funcţia pe care o preluase ca preşedinte interimar, în noiembrie 2020, când predecesorul ei, Hashim Thaçi, a demisionat înaintea declanşării unui proces la Haga, după ce structurile de specialitate au confirmat acuzaţiile de săvârşire de crime de război, cu toate că el a negat aceste acuzaţii.

Decizia Parlamentului de la Priştina a fost adoptată după ce, pe 3 aprilie 2021, nu se reuşise să se confirme alegerea noului preşedinte kosovoar, în pofida sprijinului acordat de formaţiunile politice care au înregistrat rezultate semnificative la alegerile din acest an. Parlamentarii opoziţiei şi cei ai minorităţii sârbe au boicotat sesiunea din 3 aprilie,  iar cvorumul necesar de 80 de deputaţi din totalul de 120 pentru validarea alegerilor nu a fost îndeplinit.

Aşadar, Parlamentul de la Priştina  a numit ca nou preşedinte al Kosovo o femeie în vârstă de 38 de ani, căsătorită, care are două fiice, este educată în SUA, profesor de drept şi a candidat la alegerile parlamentare desfăşurate în februarie 2021 pe lista actualului partid de guvernământ, LVV.

V.Osmani este caracterizată ca fiind un personaj mai familiarizat cu viaţa din Occident şi revoltat de aşa numitul nepotism şi de ineficienţa partidelor tradiţionale din Kosovo.

Partidele de opoziţie şi reprezentanţi ai societăţii civile au criticat numirea Vjosei Osmani în funcţia de preşedinte al Kosovo, subliniindu-se că a avea un preşedinte, un prim-ministru şi un preşedinte al parlamentului reprezentanţi ai aceleiaşi formaţiuni politice nu este un lucru binevenit într-o ţară cu o democraţie fragilă.

În acest context, V.Osmani şi-a făcut cunoscută dorinţa de a continua dialogul menit să normalizeze legăturile cu Serbia, dar a subliniat că Belgradul trebuie mai întâi să-şi ceară scuze şi să-i trimită în judecată pe cei responsabili pentru crimele de război comise în perioada 1998-1999, evoluţie a situaţiei din regiune care a condus în cele din urmă la declararea independenţei Kosovo în 2008.

În temeiul constituţiei, un eventual eşec al alegerii Vjosei Osmani pentru funcţia de preşedinte al Kosovo ar fi însemnat dizolvarea parlamentului şi organizarea unor noi alegeri legislative în termen de 45 de zile, ceea ce presupunea un al şaselea proces electoral legislativ după declararea unilaterală a independenţei Kosovo, în 2008.

Actualul prim-ministru, A.Kurti, care a promis că va contracara elitele politice care au controlat Kosovo de la războiul din 1998-1999 cu Serbia, a declarat că alegerea Vjosei Osmani înseamnă că LVV a „finalizat înfiinţarea instituţiilor şi a intrat într-un nou domeniu de durabilitate şi prosperitate pentru populaţia din Kosovo”.

Sunt aşteptări ca V.Osmani să fie foarte activă în politica externă, în contextul în care va fi şi comandantul Forţelor Armate ale Kosovo. Drept urmare, V.Osmani va fi probabil foarte implicată în discuţiile şi negocierile cu Serbia, mediate de UE.

Mass-media a descris-o pe V.Osmani ca fiind „neînfricată”, deoarece a fost printre primii care au vorbit cu îndrăzneală despre elita guvernantă coruptă.

Mai mult, a fost subliniat faptul că „V.Osmani a cîştigat inimile multor cetăţeni kosovari, deoarece este carismatică, încrezătoare şi un model pentru femei în secolul XXI”, dar, cu toate acestea, criticii ei susţin că îi lipseşte experienţa necesară în domeniu.

 

[1] Guxo este un nou partid politic kosovar, creat la 5 noiembrie 2020 de Vjosa Osmani. Această formaţiune politică a prezentat candidaţi pe lista comună LVV la alegerile parlamentare kosovare din 2021 şi a obţinut şapte locuri de deputaţi, pe această listă fiind inclusă şi V.Osmani. Doi dintre membrii săi s-au alăturat noului guvern condus de A.Kurti.