17 aprilie 2019

Vizită în Rusia a emisarului SUA, înaintea unei posibile întâlniri a lui Kim Jong-Un cu Vladimir Putin

Mihai Draghici

Emisarul SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, este aşteptat miercuri la Moscova pentru negocieri cu oficiali ruşi înaintea unei posibile întâlniri, săptămâna viitoare, a preşedintelui Vladimir Putin cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, relatează cotidianul Le Figaro.

Stephen Biegun va discuta miercuri şi joi "cu oficiali ruşi despre eforturile pentru obţinerea denuclearizării finale şi total verificabile a Coreei de Nord", a transmis Departamentul de Stat.

Vizita intervine în contextul în care presa din Rusia, Coreea de Sud şi Japonia a relatat că liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, se vor întâlni în curând în Extremul Orient rus. Potrivit unor surse diplomatice citate de cotidianul Izvestia, întâlnirea va avea loc în oraşul rus Vladivostok. Vladimir Putin urmează să meargă în China pe 26-27 aprilie, pentru un summit economic.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a catalogat drept "excelentă" relaţia cu liderul autoritarist din Coreea de Nord, Kim Jong-Un, manifestând disponibilitatea organizării unui nou summit, la şase săptămâni după eşecul celui din Vietnam."Sunt de acord cu liderul Kim Jong-Un din Coreea de Nord că relaţia noastră personală rămâne foarte bună, poate că termenul excelent ar fi chiar mai exact, iar al treilea summit ar fi bun, pentru a înţelege deplin unde ne situăm fiecare", a declarat Donald Trump prin Twitter. "Coreea de Nord are un potenţial uriaş de creştere economică extraordinară, de succes şi bogăţie sub conducerea preşedintelui Kim. Aştept ziua, care va fi curând, în care armele nucleare şi sancţiunile vor fi eliminate, iar apoi Coreea de Nord va deveni una dintre cele mai de succes naţiuni ale lumii!", a subliniat Donald Trump.

Preşedintele SUA a întrerupt brusc summitul cu liderul nord-coreean desfăşurat acum şase săptămâni în Vietnam, din cauza disensiunilor privind programul nuclear nord-coreean. Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a declarat că actualul impas în negocierile cu Statele Unite amplifică riscul revenirii la o perioadă tensionată, însă este interesat să aibă o nouă întrevedere cu Donald Trump dacă Washingtonul îşi schimbă atitudinea. Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a întâlnit de două ori cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, ultima oară la Hanoi, în luna februarie. Summitul din Vietnam s-a încheiat brusc, fără rezultate.