16 mai 2019

Viorica Dăncilă, întâlnire cu premierul bosniac: Continuarea extinderii Uniunii Europene este o prioritate

Diana Grigore

Premierul Viorica Dăncilă a avut, joi, o întrevedere cu preşedintele Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina, Denis Zvizdić. Cei doi oficiali au discutat despre intrarea Bosniei şi Herţegovinei în UE, dar şi despre cooperarea din domeniul economiei.

Sursă foto: Mediafax

„ Sunt deosebit de onorată să mă aflu astăzi în compania omologului meu bosniac pe care l-am invitat în România într-o perioadă foarte importantă pentru ţara noastră în care deţinem pentru prima dată preşedinţia Consiliului UE. Am avut o întâlnire deosebit de fructuoasă în cadrul căreia am discutat în detaliu despre stadiul cooperării bilaterale, perspectivele primirii anul acesta de către Bosnia şi Herţegovina a statutului de stat candidat la aderarea la UE. Continuarea procesului de extindere a UE cu partenerii din Balcanii de Vest reprezintă o prioritate a preşedinţiei României la Consiliul UE, deoarece suntem convinşi că această politică de succes a Uniunii este singura care poate garanta edificarea unei regiuni prospere şi sigure care să contribuie la dezvoltarea şi consolidarea proiectului european. Ne dorim ca toată regiune să înregistreze progrese pe baza principiului meritelor proprii şi îndeplinirii criteriilor de aderare”, a declarat Viorica Dăncilă, la Guvern.

Un alt subiect abordat de cei doi oficiali îl reprezintă cooperarea în domeniul economiei.

„În plan bilateral ne bucurăm să constatăm că schimburile comerciale s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani, dar ştim că există destul potenţial pentru intensificarea relaţiilor economice. Am convenit asupra necesităţii de a promova mai bine oportunităţile oferite de economiile noastre mediului de afaceri din ambele ţări. Am fost de acord în special asupra intensificării colaborării bilaterale în domeniul energiei, afaceri interne, securitate socială, turism, protecţia mediului, educaţie şi cultură. Am discutat în context despre securitatea energetică a regiunii noastre care este o de o importanţă capitală pentru stabilitatea şi prosperitatea Europei de sud-est. Am analizat împreună cadrul juridic bilateral şi acordurile aflate în diferite faze de negociere exprimând speranţa că acestea vor fi semnate cât mai curând la nivel ministerial şi îmi exprim încrederea că încheierea lor ar sprijinii fundamental obiectivul comun de consolidare a cooperării bilaterale”, a adăugat Viorica Dăncilă.

Preşedintele Consiliului de Miniştri din Bosnia şi Herţegovina, Denis Zvizdić, a declarat că regiunea pe care o conduce este pregătită să intre în Uniunea Europeană. El a afirmat, de asemenea, că Bosnia şi Herţegovina ar trebui să dezvolte cooperarea cu România în domeniul economiei.

„I-am prezentat doamnei premier realizările Bosniei şi Herţegovinei înultimii patru ani, pe calea integrării europene. Am fost un partener credibil pentru UE în toate activităţile prevăzute, punctul culminant fiind depunerea răspunsurilor noastre la chestionarul CE care a conţinut 450 de întrebări. Răspunsul a fost dat pe 25.000 de pagini. Bosnia şi Herţegovina în ultimii patru ani a făcut o treabă la fel de bună ca toate ţările din Balcanii de Vest. Noi respwectăm toate procedurile. Aşteptăm să primim o poziţie favorabilă din partea CE. Din punct de vedere economic am constatat că există un spaţiu foarte mare de colaborare în diverse domenii, precum cel al energiei, industrie, metalurgice, auto, în domeniul agriculturii, it, inovare, educaţie, cercetare şi în domeniul turismului, care în Bosnia şi Hrţegovina se dezvoltă foarte rapid, cu perspectiva să introducem o linie directă între Bucureşti şi Sarajevo, care a facilitat oamenilor de afaceri, precum şi studenţilor şi specialiştilor să viziteze mai des. Colaborarea din acest moment nu reflectă potenţialul care există când este vorba de colaborarea bilaterală între ţările noastre. Am convenit să dezvoltăm această colaborare”, a susţinut Denis Zvizdić, într-o conferinţă de presă la Guvernul României.