12 iulie 2019

Viorica Dăncilă: Am luptat pentru o Uniune Europeană care promovează unitatea, fără ură şi violenţă

Ana Petrescu

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la ceremonia de încheiere a Preşedinţiei române a Consiliului UE la Ateneul Român, că Guvernul a luptat pentru o Uniune Europeană a tuturor, una care promovează unitate în diversitate şi în care ura, discriminarea nu îşi au locul.

Sursă foto: Mediafax

„Am demonstrat că România a abordat acest mandat, înainte de orice, ca pe o misiune în slujba cetăţenilor europeni. Am construit toate acţiunile noastre în jurul conceptului de coeziune. Am lucrat în acest spirit şi am reuşit să obţinem rezultate importante, calitativ şi cantitativ, pentru cetăţenii europeni şi să menţinem unitatea în susţinerea proiectului european. Am consolidat dimensiunea socială a Uniunii Europene pentru că o Europă puternică este a cetăţenilor prosperi cărora le sunt asigurate şi respectate drepturi egale. Am pus în centrul acţiunilor noastre coeziunea pentru că succesul Uniunii Europene este succesul fiecărui stat membru, al fiecărei regiuni, al fiecărei comunităţi. O Europă dezvoltată asigură tuturor oportunităţi egale şi acces neîngrădit la resurse”, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la Ateneul Român.

Premierul a mai spus că a miliat pentru solidaritate în comunitatea europeană pentru ca Europa să facă faţă cu succes schimbărilor.

„Am militat pentru mai multă solidaritate în comunitatea europeană pentru că într-o Europă pregătită să facă faţă cu succes schimbărilor, nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Am implicat toţi partenerii în consultare şi dezbateri pentru că o Europă care oferă siguranţă este cea în care opiniile tuturor sunt respectate. Am implicat tinerii în luarea deciziilor pentru că un viitor sigur se construieşte prin responsabilizare. Am luptat pentru o Uniune Europeană a tuturor pentru că o comunitate puternică este cea care promovează unitatea în diversitate şi în care ura, discriminarea şi violenţa nu-şi au locul”,a completat Dăncilă.

Şeful Executivului a vorbit şi despre provocările Preşedinţiei Consiliului UE, cum ar fi Brexit sau negocierea următorului Cadru Financiar Multianual.

„Am readus în prim plan valorile sociale fundamentale ale comunităţii europene, care unesc şi ţin aproape peste 500 de milioane de cetăţeni, pentru că o Europă puternică este cea care îşi consolidează fundaţia. Provocările au fost multiple: dosare cu mize deosebit de importante, negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual şi procesul Brexit, un moment de cotitură pentru Uniunea Europeană. Principiul de bază, firul roşu care ne-a ghidat constant în abordare şi în modul de rezolvare a dosarelor aflate în lucru, a fost coeziunea”, a explicat premierul.

Ea a amintit şi de cele 90 de dosare încheiate de România în perioada Preşedinţiei Consiliului UE.

„Bilanţul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este unul impresionant: 90 de dosare închise în primele trei luni de mandat, 84 de concluzii ale Consiliului Uniunii Europene adoptate, numeroase decizii pe care am obţinut consensul. Toate, realizate în aproximativ 2500 de reuniuni. Sunt dosare emblematice pentru proiectul european şi cu rezultate şi impact direct asupra vieţii cetăţenilor europeni în domenii importante: social, energetic, economico-financiar, digital, mediu şi schimbări climatice, agricultură, valori şi libertăţi europene, combaterea dezinformării. De la cele mai simple până la cele mai complexe, acestea au implicaţii în viaţa noastră de zi cu zi şi contribuie la evoluţia societăţii europene”, a afirmat Dăncilă.

„Vorbim despre definirea bugetului Uniunii Europene post-2020, funcţionarea Pieţei Unice Europene şi competitivitatea industriei europene, impulsionarea digitalizării industriei europene şi evoluţia inteligenţei artificiale, întărirea drepturilor sociale, consolidarea agendei de securitate internă, continuarea luptei împotriva terorismului, gestionarea provocărilor determinate de migraţie, conturarea viitorului Uniunii Europene”, a completat Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului a mai declarat că Preşedinţia României la Consiliul UE şi-a realizat priorităţile şi obievtivele fixate şi asumate la preluarea mandatului.

„Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi-a realizat priorităţile cuprinse în programul de lucru şi obiectivele fixate, toate dedicate avansării agendei europene, în spiritul abordării unitare, coezive şi inclusive pe care ne-am asumat-o la preluarea mandatului. Am făcut dovada maturităţii României europene şi am oferit rezultate peste aşteptări, într-un context european complicat. Rezultatele obţinute deschid oportunităţi noi pentru România. Avem acum o poziţie consolidată la nivel european. Este unul dintre marile câştiguri ale României ca stat membru al Uniunii Europene. Guvernul a acţionat cu maximă seriozitate şi implicare deplină şi, împreună cu partenerii europeni şi cu echipele de experţi am reuşit să dăm substanţă agendei europene şi interne”, a afirmat premierul.

Ea a precizat că partenerii europeni au apreciat rezultatele Guvernului României, precizând că ţara noastră a dovedit că are capacitatea să îşi exercite credibil atribuţiile în cadrul UE.

„Am avut o Preşedinţie de succes şi nu o spunem numai noi! Partenerii noştri europeni apreciază rezultatele noastre şi bilanţul pro-european, bogat, realizat de Guvernul României, alături de echipa de diplomaţi, experţi şi negociatori profesionişti. Românii pot fi mândri, ne-am ridicat la înălţimea provocării. Modul eficient în care am condus lucrările Consiliului dovedeşte că România are capacitatea să exercite credibil, cu profesionalism şi dinamism cele mai importante atribuţii în cadrul Uniunii. Mă bucur că am reuşit să aducem proiectul european mai aproape de cetăţenii români şi că am dovedit partenerilor noştri potenţialul României europene”, a conchis Viorica Dăncilă.