20 aprilie 2024

Vineri dimineaţa, Israelul i-a arătat Iranului cum ar fi un atac. Cu trei drone a ţinut ocupate sisteme antiaeriene, în timp ce 3 rachete au scos din funcţiune radarul unui sistem S-300

Florin Jipa

În acest moment, situaţia dintre Israel şi Iran se relaxează, niciun oficial iranian sau israelian nu mai vorbeşte de escaladare, dar apar informaţii suplimentare despre atacul israelului din noaptea de joi spre vineri.

Sursă foto: X

Presa americană declară că atacul de vineri dimineaţă a inclus trei rachete lansate de avioane de război ale Forţelor Aeriene Israeliene care au vizat un radar de apărare aeriană de lângă Isfahan, care făcea parte dintr-o serie de apărare a sitului nuclear top-secret iranian de la Natanz. Rapoartele, publicate pentru prima dată de ABC, au citat un oficial american care a declarat că rachetele au fost trase din afara spaţiului aerian iranian.  Potrivit raportului ABC, atacul a fost „foarte limitat". Acesta a spus că „israelienii au lovit ceea ce intenţionau să lovească". De altfel, Imaginile din satelit nu arată daune majore în baza Isfahan din Iran.

În urma atacului, un sistem de radare care făcea parte din complexul S-300 de apărare aeriana al unui site nuclear a fost distrus cu 3 rachete. Un Radar de urmărire 30N6E şi un radar de achiziţie a ţintelor 96L6E ar fi fost distruse. Fără ele, sistemul S-300 este nefuncţional.

Iranul işi apără obiectivele strategice cu 3 tipuri de sisteme antiaeriene: S-300 rusesc cu o rază de acţiune de 200 km, Tactical Hunter cu o rază de acţiune de 120 km şi Khordad cu o rază de acţiune de 70 km.

Israelul le-a arătat practic iranienilor cum ar arăta un atac: drone care să ţină ocupate sistemele aeriene, rachete care distrug radarele, după care spaţiul aerian al Iranului rămâne fără apărare. Israelul nu a avut nevoie de 350 de drone si rachete ca în atacul Iranului, a creat mai multe pagube cu 3 drone si 3 rachete.

Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Iran, în condiţiile în care Israelul nu a folosit în acest atac nicio rachetă balistică, bazându-se, cel mai probabil, pe trei rachete de croazieră lansate de pe un avion şi 3 drone.

Israelul are unele dintre cele mai moderne drone şi rachete de croazieră şi balistice, dar poate folosi inclusiv aviaţia şi marina. Israelul are 39 de aeronave F-35, 75 F-15 şi 196 F-16 care pot lansa rachete de croazieră.

Cea mai capabilă rachetă balistică israeliană este Jericho 2, care poate avea şi încărcătură nucleară, cu o rază de acţiune de 4.000 km. Poate fi lansată şi de pe submarin. 

În materie de atac la distanţă (sunt 1.000 de km între cele două state), Israelul este net superior Iranului, care se bazează pe drone Shahed cu o rază de acţiune de 2.500 km, rachete Emad cu o rază de acţiune de 1.700 km, Fatah (hipersonice) cu o rază de acţiune de 1400 km, Khorramshahr cu o rază de acţiune de 1.700 km. Iranul are forţe de aviaţie şi marină slabe, nu le poate folosi în atacarea Israelului.

În plus, capabilităţile de apărare ale Israelului sunt superioare Iranului, cele mai bune sisteme fiind: Arrow 3 cu o rază de acţiune de 2.400 km, David s Sling cu o rază de acţiune de 300 km, PATRIOT cu o rază de acţiune de 140 km şi Iron Dome cu o rază de acţiune de 70 km.