02 mai 2019

Viktor Orban va efectua o vizită oficială în Statele Unite

Andrei Vacaru

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va efectua pe 13 mai o vizită oficială la Washington, unde va avea o întâlnire cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, informează The Guardian.

Autorităţile de la Budapesta au făcut anunţul joi. Purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orban, Zoltán Kovács, a anunţat pe Twitter că pe agenda discuţiilor se vor afla teme precum „securitatea energetică, cooperarea în domeniul apărării, relaţiile bilaterale şi securitatea regională”.

„Tot ce pot să vă spun acum este că am fost invitaţi şi am acceptat invitaţia”, a spus Orban despre întâlnire.

The Guardian notează că invitaţia este oarecum surprinzătoare, în contextul în care Secretarul american de stat, Mike Pompeo, s-a aflat în vizită în Ungaria în luna februarie, însă o astfel de propunere nu a părut să fi fost discutată cu oficialii de la Budapesta. Mai mult, potrivit unor informaţii publicate de site-ul de investigaţie Direkt36, autorităţile americane ar fi fost nemulţumite de faptul că Ungaria are o atitudine intransigentă faţă de unele subiecte considerate strategice pentru interesele americane. Totodată, Washingtonul ar fi fost nemulţumit şi de faptul că Guvernul a ignorat solicitarea ambasadorului american la Budapesta de a nu închide Universitatea Central Europeană, fondată de George Soros.

Cu toate acestea, Guvernul Orban a semnat un acord de cooperare în domeniul apărării în aprilie, iar analiştii anticipează că Budapesta ar urma să şi cumpere echipamente militare din Statele Unite.