02 martie 2019

Viktor Orban denunţă cererile de excludere a Fidesz din Partidul Popular European, numindu-i pe critici "idioţi folositori" ai forţelor politice de stânga

Mihai Draghici

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a denunţat solicitările privind excluderea formaţiunii sale, Fidesz, din Partidul Popular European (PPE), catalogându-i pe criticii lui drept "idioţi folositori" ai forţelor politice de stânga.

Sursă foto: Mediafax

Viktor Orban consideră că atacurile la adresa formaţiunii sale de dreapta provin din partea politicienilor de stânga, având rolul de a afecta imaginea Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta), în contextul scrutinului europarlamentar programat în luna mai.

"În realitate, atacurile provin din partea forţelor politice de stânga şi nu au rolul de a ne afecta pe noi, ci Partidul Popular European. Dacă nu ne vor mai ataca pe noi, vor începe să îi atace pe italieni şi pe austrieci. Nu înţelege toată lumea acest lucru, dar în literatura de specialitate sunt numiţi, potrivit lui Lenin, «idioţi folositori». Chiar dacă sunt implicaţi în lupta pentru o anumită doctrină, aceştia servesc interesele altora, chiar pe cele ale adversarilor", a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag.

După ce a lansat o campanie împotriva lui Jean-Claude Juncker, un politician din cadrul PPE şi preşedinte al Comisiei Europene, Viktor Orban a anunţat că îl va critica şi pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. "În următoarea etapă a campaniei electorale, vom avea un alt interlocutor pe afişele politice: domnul Timmermans. Domnul Juncker pregăteşte retragerea din politică, iar locul îi va fi luat de domnul Timmermans", a spus Orban, afirmând că "rolul lui George Soros în politica europeană nu poate fi ignorat" şi că "toată lumea are dreptul să ştie că Timmermans este un cunoscut aliat al acestuia".

Frans Timmermans este candidatul Partidului Socialiştilor Europeni (PSE, centru-stânga) pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. Timmermans a criticat frecvent situaţia statului de drept din ţări est-europene, inclusiv din Ungaria.

Partidul Popular European (PPE) va analiza în martie posibilitatea excluderii formaţiunii Fidesz, condusă de premierul ungar Viktor Orban, au anunţat recent surse politice europene citate de cotidianul The Guardian. Cazul formaţiunii Fidesz va fi pe agenda reuniunii PPE din 20 martie, un eveniment organizat pentru aprobarea strategiei partidului în campania electorală europarlamentară. Doi funcţionari din cadrul PPE au declarat pentru cotidianul The Guardian că în cursul acestei reuniuni se va discuta şi despre cazul lui Viktor Orbán şi al partidului Fidesz. Partide de centru-dreapta din ţări nordice analizează posibilitatea introducerii unei solicitări pentru o procedură disciplinară împotriva formaţiunii Fidesz. În trecut, politicile lui Viktor Orban au fost criticate de partide din Olanda şi Luxemburg.

Viktor Orban a fost criticat dur după lansarea unei campanii agresive împotriva preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care este la rândul său membru PPE. De asemenea, Viktor Orbán a declarat că UE "nu a învăţat nimic din atacurile teroriste produse în ultimii ani şi vrea să aducă chiar mai mulţi imigranţi în Europa". Comisia Europeană a acuzat Guvernul Viktor Orbán de lansarea unei campanii electorale "şocante" şi a unei "teorii a conspiraţiei ridicole" după campania în care au fost folosite afişe electorale în care Jean-Claude Juncker era prezentat alături de activistul politic şi miliardarul american George Soros.

Petri Sarvamaa, un eurodeputat creştin-democrat din Finlanda, a declarat pentru cotidianul The Guardian că Viktor Orbán nu ar trebui să fie membru PPE. "Este evident că partidul Fidesz condus de Orbán nu împărtăşeşte valorile PPE. Eu aş merge atât de departe încât i-aş numi o forţă nedemocratică".