21 iunie 2022

Viitorul submarin nuclear american

Carol Florea

Pe 4 iunie, SUA au început construirea primului submarin cu propulsie nucleară purtător de rachete balistice - USS District of Columbia (SSBN 826). Primul submarin al clasei va intra în serviciul activ în anul 2027.

Sursă foto: Wikipedia

Submarinele cu propulsie nucleară purtătoare de rachete balistice (SSBN) reprezintă nucleul forţei de descurajare nucleară a principalelor puteri nucleare. În prezent, NATO are patru submarine britanice cu propulsie nucleară purtătoare de rachete balistice din clasa Vanguard (echipate cu 16 rachete Trident II D5 fiecare cu trei capete nucleare), patru submarine nucleare franceze din clasa Triomphant (SNLE 2G) şi 14 nave americane din clasa Ohio (echipate cu 20 rachete Trident D5 fiecare cu 12 capete nucleare W76 sau W88).

Clasa District of Columbia va cuprinde 12 submarine şi va înlocui actuala clasă de submarine nucleare Ohio care cuprinde 14 unităţi. Cele 14 submarine ale actualei clase Ohio au fost construite între 1976 şi 1997, iar alte patru nave au fost convertite ca submarine nucleare purtătoare de rachete de croazieră (SSGN) ca parte a Tratatului de reducerea a armelor strategice (New START) fiecare fiind echipat cu 22 de lansatoare verticale cu şapte rachete de croazieră Tomahawk, în total 154 de rachete. 

Viitoarele submarine nucleare americane vor începe misiunile de patrulare în anul 2031 şi vor transporta 70% din arsenalul nuclear al SUA, conform USNI News.

În Marea Britanie, a început construirea noilor submarine nucleare din clasa Dreadnought care vor înlocui actualele nave din clasa Vanguard. Submarinele britanice Vanguard sunt mai moderne decât cele americane şi dispun de tehnologii noi cum ar fi propulsia cu jet reactiv de apă. Franţa a demarat dezvoltarea clasei SNLE-3G (Sous-marin Nucléaire Lanceur d’Engins – 3rd Generation) destinată înlocuirii actualei clase Triomphant.

Proiectul american nu prezintă la exterior un design revoluţionar, menţinând linia tradiţională a navelor din prezent, însă la interior va dispune de tehnologii noi în ceea ce priveşte propulsia şi echipamentele de descoperire şi lovire a ţintelor maritime, multe învăluite în secret. Datorită acestor sisteme, submarinele posedă un ”auz ascuţit” în înţelesul strict al acestui cuvânt, ceea ce sub apă reprezintă practic unicul mijloc de controlare a situaţiei tactice. 

District of Columbia va avea aproape aceeaşi lungime (171m) ca şi clasa Ohio pe care o va înlocui, deşi va transporta mai puţine rachete balistice cu lansare din submarin - SLBM (Submarine Launched Ballistic Missile) UGM-133 Trident II D5 cu o rază de acţiune de peste 12.000km (16 faţă de 24).

Reducerea numărului de rachete balistice nu va influenţa balanţa nucleară dacă punem la socoteală că o forţă de 12 submarine cu 16 rachete Trident D5 fiecare este suficientă pentru a descuraja orice agresor în viitor. Actualele rachete nucleare cu lansare din submarin – SLBM vor fi înlocuite după 2040.

Submarinul va avea o greutate de peste 21.000 de tone şi un echipaj compus din 155 de marinari.

Un aspect interesant îl constituie faptul că submarinele americane şi britanice vor fi echipate cu module identice pentru transportarea-lansarea rachetelor (fiecare cu patru lansatoare). Astfel, District of Columbia va dispune de patru module (16 rachete), iar Dreadnought de trei module (12 rachete).

Pentru reducerea costurilor, viitoarele submarine din clasa District of Columbia ar putea împrumuta o serie de echipamente şi tehnologii dezvoltate pentru submarinele nucleare de atac din clasa Virginia, cum ar propulsoare cu jet reactiv de apă, învelişul anecoic (fonoabsorbant) sau sistemul sonar cu apertură emiţătoare mare din prova - LAB (Large Aperture Bow). În plus, District of Columbia va fi echipat cu sistemul de subsisteme tactice şi de sprijin a luptei - SWFTS (Submarine Warfare Federated Tactical System) care integrează diferite echipamente şi senzori de luptă antisubmarin.

În privinţa costurilor trebuie menţionat că firma General Dynamics Electric Boat a semnat anul trecut contracte în valoare de 10 miliarde de dolari pentru construirea primelor două submarine ale clasei - District of Columbia (SSBN 826) şi Wisconsin (SSBN 827).

Submarinele din clasa District of Columbia reprezintă cheia menţinerii supremaţiei americane în domeniu ţinând cont de faptul că marina chineză este cea mai mare din lume.

Luna trecută imagini satelitare au dezvăluit că China construieşte un nou tip de submarin cu un sistem de propulsie mai avansat decât variantele din serviciul activ al clasei Type 093.

Submarinul de atac cu propulsie nucleară Type 093 este echipat cu rachete de croazieră antinavă YJ-18, în timp ce versiunea modificată Type 094A este echipată cu rachete balistice JL-3 cu lansare verticală cu o bătaie de peste 10.000km care acoperă parte din teritoriul american.

China a construit 12 submarine nucleare în ultimii 15 ani, inclusiv şase SSN Type 093 şi versiunile modernizate , precum şi alte şase SSBN Type 094, conform unui raport al Pentagonului.   

La rândul său Rusia va întări anul acesta flota Pacificului cu două submarine cu propulsie nucleară şi un submarin cu propulsie diesel-electrică. Livrările vor include primul submarin SSBN din clasa Borei-A – ”Cneazul Oleg” şi primul submarin nuclear de atac al clasei Yasen-M – ”Novosibirsk”, conform agenţiei Tass, citată de South China Morning Post.

Nava ”Cneazul Oleg” va fi echipată cu rachete balistice Bulava care dispun de o rază de acţiune de peste 8.000km, în timp ce ”Novosibirsk” este echipat cu rachete de croazieră Kalibr şi antinavă Onyx.