17 iunie 2020

Viitorul şef al Marinei are şanse să devină şi şeful Armatei. Cine are cele mai multe şanse şi ce provocări îl aşteaptă

Florin Jipa

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de trecere în rezervă a viceamiralului Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, începând cu 30 iunie, aşa că ne aşteptăm ca la viitoarea şedinţă CSAT să fie numit viitorul şef al Marinei. Deoarece există regula rotirii la şefia armatei, în funcţie de categoria de arme, după forţele aeriene şi două mandate ale forţelor terestre, vine din nou rândul unui marinar să fie şeful Armatei, peste aproximativ patru ani.

Sursă foto: SMFN

Conform paginii de internet a Statului Major al Forţelor Navale, la comanda Marinei sunt puţin peste cinci amirali şi generali. Dintre aceştia, militarul cu cele mai mari şanse să fie viitorul şef al Marinei este actualul comandant al Flotei, contraamiralul Mihai Panait.

El are atât cea mai mare experienţă în operaţii maritime, cât şi gradul cel mai mare, echivalentul a general cu două stele. După absolvirea Liceului Militar de Marină în 1986 şi a Academiei Navale în 1991, a avut diferite funcţii de comandă şi stat major.

În perioada 2009-2013, a fost comandantul Fregatei 221 ,,Regele Ferdinand”, participând la diferite misiuni şi exerciţii navale internaţionale, precum Operaţia NATO ,,Active Endeavour” (2010) pentru monitorizarea traficului maritim din Marea Mediterană, Operaţia NATO ,,Unified Protector” (2011) pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, prima misiune reală de luptă executată de către militarii Forţelor Navale după cel de Al Doilea Război Mondial şi Operaţia UE ,,Atalanta” (2012) pentru lupta împotriva pirateriei navale în Golful Aden şi Oceanul Indian, prima misiune a unei nave militare româneşti executată în emisfera sudică.

 

Provocările noului şef al SMFN

Este o mare diferenţă între discursurile politicienilor care arată importanţa strategică a Mării Negre pentru ţara noastră şi dotarea marinei. Marina militară a rămas singura categorie de forţe fără achiziţii majore în ultimii ani, cu o flotă la limita supravieţuirii.

Principalul rol al viitorului şef al Marinei, chiar dacă nu este specificat foarte clar în fişa postului, este să-şi facă loc la masa la care se iau deciziile înzestrării Armatei Române.

În materie de înzestrare, Marina are nevoie urgentă de trei lucruri simple: să se descâlcească cât mai rapid procesul care blochează achiziţia celor patru corvete şi modernizarea fregatelor luate de la britanici, să se demareze achiziţia de sisteme de rachete anti-navă cu baza la sol şi să se facă un plan serios pentru achiziţia de senzori, inclusiv pe drone aeriene şi acvatice.