14 septembrie 2023

Viena respinge cererea Comisiei Europene faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen / Europarlamentarii români cer anchetarea relaţiilor Austriei cu Rusia

Iulian Moşneagu

Austria a respins apelul preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a renunţa la opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, argumentând că extinderea zonei de liberă circulaţie în prezent nu are sens.

Sursă foto: Mediafax

În discursul său de miercuri despre starea Uniunii, Ursula von der Leyen a cerut Austriei să nu mai blocheze aderarea la Schengen a Bulgariei şi României, îndemnând Viena să „le lase în sfârşit să intre, fără alte întârzieri”.

Austria, însă, s-a grăbit să respingă cererea, potrivit Euractiv.

„În prezent, cifrele migraţiei sunt în creştere în toată Europa şi, în multe ţări, se discută de controale suplimentare la frontieră, de exemplu, la frontiera dintre Germania şi Polonia”, a declarat ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, într-un comunicat.

În acest moment, nu are sens să vorbim despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu mai puţine”, a adăugat el.

Europarlamentarii români cer anchetarea relaţiilor Austriei cu Rusia

Eurodeputaţii Eugen Tomac şi Vlad Botoş îi cer responsabilului european cu implementarea sancţiunilor UE, David O’Sullivan, să iniţieze o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancţiunilor împotriva Rusiei. „Simpla critică a Austriei nu mai este suficientă”, afirmă Tomac.

„Am transmis o scrisoare oficială responsabilului european cu implementarea sancţiunilor UE, David O’Sullivan, semnată împreună cu colegul meu europarlamentar Vlad Botoş. În această scrisoare, cerem Comisiei Europene să iniţieze o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancţiunilor împotriva Rusiei şi a direcţiei politice a Uniunii Europene. Solicitarea noastră vine ca urmare a suspiciunii existenţei unei posibile încălcări a sancţiunilor împotriva Rusiei de către Austria”, scrie, pe Facebook, eurodeputatul PMP Eugen Tomac.

El afirmă că „simpla critică a Austriei nu mai este suficientă”.