24 februarie 2021

VIDEO Vehicul blindat 4X4 cu turelă făcută în România prezentat conducerii MApN

Florin Jipa

Compania Elbit Romania i-a prezentat, marţi, conducerii MApN un vehicul blindat din categoria JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) cu o staţie de armament telecomandată (RCWS – Remote Controlled Weapon Station) realizată la fabriga de la Măgurele, asemănătoare cu turelele aflate pe Piranha 3.

Evenimentul a avut loc la Măgurele, la el au participat ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, ambasadorul israelului, David Saranga, dar şi oficiali militari români, printre care şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, şi şeful Direcţiei Generale pentru armamente, generalul-maior Teodor Incicaş.

Ministerul Apărării Naţionale a cumpărat, în toamna anului trecut, proximativ 130 de blindate Oshkosh JLTV, în valoare de 227 milioane lei. Din fotografiile publicate pe reţelele de socializare, maşinile Oshkosh au venit cu o turelă clasică.

O turelă automată are avantajul protejării militarilor, creşte precizia tragerii dar şi puterea de foc (pe lângă tun/mitralieră) are şi rachete antitanc şi dispozitive de apărare apropiată.

Compania israeliană Elbit Systems a deschis, în urmă cu doi ani, a patra unitate de producţie şi integrare de sisteme terestre de apărare din România, la Măgurele, când a prezentat, pe lângă gama de staţii de luptă pentru Piranha 5, UT-30MKII, şi o maşină blindată 4X4 Storm Raider, cu o staţie automată uşoară.

Citeşte şi:

VIDEO România va avea fabrică de drone