26 iunie 2021

VIDEO Ultimii militari români au fost repatriaţi din Afganistan. România a pierdut 29 de militari şi a cheltuit 3 miliarde de lei în cel mai lung război

Florin Jipa

Ultimul detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan a ajuns în România noaptea trecută, a anunţat MApN.

Este vorba de 140 militari din cadrul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii", Elementului Naţional de Sprijin (ENS), structuri de poliţie militară şi stat major, care revin în ţară sub comanda generalului de brigadă Iulian Daniliuc, reprezentantul naţional al Armatei României în Afganistan.

Cea mai mare parte din cei aproximativ 600 de militari care au executat ultima rotaţie din Afganistan, în perioada februarie - iunie 2021, aparţine Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii", comandat de locotenent-colonelul Vasile Mironescu, şi au executat, alături de militarii din cadrul ENS şi în cooperare cu forţele Coaliţiei internaţionale, cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi cu liderii locali, misiuni specifice de protecţia forţei şi de pregătire a activităţilor de redislocare în ţară a detaşamentelor de militari şi a echipamentelor specifice misiunii.

Activităţile de repatriere au fost sincronizate cu aliaţii din NATO şi cu partenerul strategic SUA, în cadrul operaţiei "SAFE RETURN AFGHANISTAN 2021" a Comandamentului Forţelor Întrunite, structura din MApN care exercită comanda operaţională a detaşamentelor Armatei României participante la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.

Afganistanul intră în istoria militară ca cel mai lung război purtat de Armata României, de peste 19 ani. Din anul 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari români, provenind din toate structurile luptătoare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale, Forţelor pentru Operaţii Speciale şi structurilor de Informaţii Militare, au participat la misiuni şi operaţii internaţionale în teatrul de operaţii din Afganistan, comunică MApN.

România a pierdut 29 de militari, din care doi în rezervă care la momentul decesului lucrau pentru MAE, respectiv ONU. În 2018, la o interpelare a unui deputat, MApN a răspuns că a cheltuit, din 2001, 2,5 miliarde de lei pentru susţinerea misiunii din Afganistan, cei mai mulţi mergând pentru personal, aproape 2 miliarde. La o simplă estimare, adăugând şi costurile pentru retragerea echipamentelor militare, putem concluziona că întreaga misiune din Afganistan a costat statul român aproximativ 3 miliarde de lei.