06 martie 2024

VIDEO Trupele NATO se apropie de Rusia, au trecut fluviul Vistula din Polonia, în cadrul exerciţiului Steadfast Defender 24

Florin Jipa

NATO a lansat luna aceasta cel mai mare exerciţiu din ultimii aproape 40 de ani, simulând un conflict cu un adversar egal. Exerciţiul Steadfast Defender va implica aproximativ 90.000 de militari din ţările NATO şi Suedia, proaspăt aliată. România participă cu trupele dislocate în Polonia şi ofiţeri de stat major.

În cadrul scenariului după articolul 5 al Tratatului Alianţei, ţările aliate îşi vor trimite militarii să apere Polonia şi statele baltice care sunt atacate de la est. Conform planurilor de apărare aprobate de NATO anul trecut, la Summit-ul de la Vilnius, Alianţa pune în alertă 300.000 de militari şi sute de nave şi aeronave.

La actualele manevre vor fi folosite 50 de nave, 80 de aeronave, peste 1.000 de blindate şi un număr nespecificat de drone şi submarine. Marea Britanie va disloca un grup de nave de lovire conduse de un portavion. După Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa vor participa cu un număr record de militari, peste 20.000 fiecare.

Manevrele se vor desfăşura până în mai şi alte exerciţii, din Norvegia până în România, vor fi conectate cu Steadfast Defender.

La exerciţiul de traversare al fluviului Vistula au participat 3.500 de militari şi sute de echipamente militare, inclusiv tancuri Leclerc, Leopard şi Abrams, precum şi blindate Boxer şi Bradley.

Ultimul exerciţiu NATO care a implicat un număr mare de militari a fost Reforger, în 1988, la care au participat 125.000 militari, iar după terminarea Războiului Rece, exerciţiul Trident, din 2018, la care au participat 50.000 de militari.