13 mai 2021

VIDEO Tancurile israeliene Merkava ocupă poziţii de luptă la graniţa cu Fâşia Gaza

Florin Jipa

Mai multe fotografii şi clipuri au fost postate, joi, pe reţelele de socializare, în care tancuri israeliene Merkava ocupă poziţii de luptă la graniţa cu Fâşia Gaza.

Sursă foto: Twitter

 

 

 

Premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, a avertizat că operaţiunile militare împotriva grupurilor islamiste din Fâşia Gaza vor fi intensificate, după ce tirurile cu rachete au continuat şi joi.

Astăzi, armata israeliană a informat că peste 1.700 de rachete au fost trase, în ultimele trei zile, asupra principalelor oraşe din Israel, făcând mai multe victime.

Israelul a acuzat de terorism grupările HAMAS şi Islamic Jihad şi au iniţiat sute de raiduri aeriene, care au dus la moartea a 70 de persoane în Gaza, printre care şi minori. În cea mai gravă serie de violenţe de la războiul din 2014 încoace, atacurile aeriene ale Israelului au dus la distrugerea a două clădiri din oraşul palestinian Gaza, folosite în trecut de grupul Hamas. Mişcarea a stârnit mai multe lansări de rachete către marile oraşe israeliene.

Tor Wennesland, coordonator special ONU pentru procesele de pace din Orientul Mijlociu, a avertizat că ostilităţile se pot transforma „într-un război total”.

Până acum, Israelul a luptat în trei războaie contra organizaţiei Hamas, care a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007, Egiptul şi Qatarul lucrând între timp pe post de mediatori între cele două părţi.