VIDEO SUA a transmis un mesaj Rusiei: În câteva ore a transferat sisteme de rachete în România
Florin JipaExerciţiul RAPID FALCON II a avut loc sâmbătă, 10 aprilie, în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, cu participarea a două sisteme Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare - HIMARS din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania.
La activitate au participat şi militari de la Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Şonţu” din Focşani, prima unitate din România dotată cu aceste sisteme.
Scopul oficial al activităţii a fost dezvoltarea şi consolidarea cooperării militare dintre Forţele Terestre ale României şi cele ale Statelor Unite ale Americii.
Ştiind că este vorba de un exerciţiu cu notificare scurtă, neplanificat cu mult timp în urmă, activitatea a testat, în primul rând, capacitatea forţelor americane să deplaseze aceste tipuri de echipamente, în timp scurt, acolo unde este nevoie de ele.
Faptul că în estul Europei, Rusia şi-a umflat muşchii şi a dislocat un număr însemnat de mare de echipamente militare la graniţa Ucrainei e posibil să fi influenţat aceste manevre. De altfel, Comandamentul european al armatei Statelor Unite a ridicat, la finalul lunii trecute, starea de alertă de la „posibilă criză” la „criză iminentă” – cel mai mare nivel, ca răspuns la masarea trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina, arată NYT.
România a primit principalele echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare - HIMARS pe 20 februarie, în Portul Constanţa. Echipamentele şi materialele aferente au fost transportate la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Şonţu” din Focşani, prima unitate a Forţelor Terestre Române care are în dotare acest sistem.
Achiziţionarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.
Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.