01 aprilie 2024

VIDEO Rusia a trimis pe front două drone terestre UGV dotate cu lansator de grenade AGS-17. Ucraina le-a distrus cu două drone FPV

Florin Jipa

Două drone terestre uşoare ruseşti (UGV - Unmanned Ground Vehicle) au fost văzute distruse lângă Artemivsk, regiunea Bahmut, în acest weekend, conform armatei ucrainene.

Fiecare UGV era dotat cu un aruncător de grenade AGS-17, care are o centură cu 29 de grenade de 30 mm, ce pot ajunge până la 1,7 km. Un aruncător AGS-17 are o greutate de 31 de kg şi o lungime de 800 mm.

Rusia şi Ucraina dezvoltă şi testează mai multe tipuri de drone ce pot fi folosite într-un război la scară largă, conflictul din Ucraina fiind considerat unul dintre cele mai tehnologizate din istorie. Chiar dacă ambele armate folosesc tehnică veche din perioada sovietică, dacă ne referim la tancuri, vehicule militare, sisteme de artilerie sau rachete, pe front vedem o creştere tot mai mare a diferitelor tipuri de drone.

Ucraina a început războiul folosindu-se de dronele turceşti Bayraktar TB2, dar când acestea nu au mai fost atât de eficiente, s-a adaptat la dronele FPV (First-person view), mult mai ieftine, uşor de adaptat din dronele civile şi uşor de folosit.

Kievul a construit, de asemenea, şi avioane fără pilot cu rază mare de acţiune, precum Beaver, care au lovit obiective la peste 800 de km în teritoriul Rusiei, dar şi drone maritime, precum Magura V5.

Rusia a ţinut pasul cu Ucraina şi foloseşte, pe lângă dronele de concepţie iraniană Shahed-136 / Geran 2, mai multe tipuri de drone mici de tipul FPV.

Pentru a se adapta la acest conflict, Ucraina a instruit peste 60.000 de militari în folosirea dronelor FPV şi a creat o reţea de mici ateliere pentru construcţia lor. Războiul din Ucraina ne arată tot mai mult tranziţia de la conflictul bazat pe echipamente clasice, la cel în care dronele fac diferenţa. În următoarea etapă, armatele vor folosi dronele dotate cu AI, complet autonome.