10 februarie 2023

VIDEO Rusia a trimis în Ucraina ultimul model de tanc, T-14 Armata

Florin Jipa

Rusia trimite în Ucraina ultimul model de tanc, T-14 Armata, conform publicaţiei ruseşti Voenkory.

În clipul distribuit pe reţelele de socializare, se specifică acţiunea ultimului model de tanc rusesc în zona „operaţiei speciale”, cum este denumit de Kremlin războiul Rusiei în Ucraina.

Pe 10 februarie, contul de Twitter WarMonitors a postat un videoclip care arată T-14 în acţiune în zona „operaţiei speciale”. Tancul poate fi văzut în timp ce trage cu tunul, dar nu este foarte clar care sunt obiectivele.

Nu este nicio informaţie oficială din partea armatei ruse despre trimiterea tancului T-14 Armata în Ucraina, dar presa apropiată Kremlinului a tot vorbit despre acest lucru în ultima perioadă.

Cel mai probabil este o mişcare de PR a Rusiei, după ce ţările democratice conduse de SUA au anunţat că vor furniza Ucrainei tancuri britanice Challenger, germane Leopard şi americane Abrams, deoarece numărul mic de tancuri T-14 recepţionate de armata rusă nu ar face o diferenţă majoră pe câmpul de luptă.

T-14 Armata a fost conceput de industria rusă de apărare pentru a pune capăt supremaţiei tancurilor vestice, dar programul a mers destul de greu, ca majoritatea proiectelor de înzestrare ruseşti. Până în prezent, tancurile T-14 au fost folosite doar la ceremoniile militare, iar un număr redus au fost destinate testărilor.

Presa rusă a elogiat mult noul tanc, dar informaţiile despre numărul acestora primite de armata rusă nu sunt suficiente. Agenţia Tass a anunţat că este disponibilă şi o versiune pentru export a tancului T-14 Armata, care a fost prezentată la expoziţia de tehnică Army 2022, anul trecut în august, după ce fusese prezentă şi la IDEX 2021, în Abu Dhabi.

Pe 10 august 2021, tot Agenţia Tass anunţa că armata rusă va primi 20 de tancuri T-14 Armata până la finalul anului. Tancul T-14 Armata a fost dezvăluit prima dată la parada din 9 mai 2015, dar i-au trebuit Rusiei mulţi ani să doteze primul batalion cu acest model.

Ca principal avantaj al tancului, are o turelă automată, în timp ce echipajul este situat într-o capsulă blindată izolată, pentru a opera armamentul de la distanţă, ceea ce ajută la creşterea substanţială a supravieţuirii echipajului în luptă.

Conform unui articol publicat în Monitorul Apărării şi Securităţii de colonelul în rezervă Carol Florea, T-14 Armata dispune de noul tun 2A82-1M calibru 125mm, cu ţeava mai lungă cu 1 m decât modelul 2A46 care echipează celelalte tancuri ruseşti şi despre care se spune că generează cu 17% energie la gura ţevii decât tunul calibru 120mm ce echipează tancurile germane Leopard 2. Specialiştii ruşi pretind că proiectilele APFSDS Vacuum-1 (cu miez perforant de 0,9m) trase de tunul 2A82-1M pot penetra o grosime echivalentă a blindajului laminat omogen de 1.000mm - RHA (Rolled Homogenous Armor) de la  o distanţă de tragere de 2km.