09 februarie 2023

VIDEO Rusia a pornit ofensiva de iarnă fără mare succes. A pierdut 31 de blindate, din care 15 tancuri, în bătălia de la Vuhledar

Florin Jipa

Armata rusă a pierdut cel puţin 31 de blindate în luptele pentru localitatea Vuhledar, conform mai multor imagini apărute pe reţelele de socializare. Clipul de mai jos a fost postat pe Twitter de Rob Lee.

În imagine se pot observa 15 tancuri ruseşti, majoritatea T-72B3 şi cel puţin un T-80BVB, 12 maşini de luptă a infanteriei BMP-1/2 şi alte vehicule blindate.

Vuhledar, un oraş din regiunea Doneţ, care avea înainte de război puţin peste 10.000 de locuitori, s-a transformat într-o capcană mortală pentru mii de militari şi mercenari ruşi.

Ofensiva de iarnă a Rusiei a început pe scară largă. Cu scopul de a-şi extinde controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, trupele ruse atacă nordul şi sudul oraşului Doneţ, arată Forbes.

Cel mai recent atac rusesc asupra Vuhledarului, care se află la doi km nord de Pavlivka, oraş deţinut de Rusia, şi la 40 km sud-vest de Doneţk, a început luni.

În sectorul nordic, în jurul oraşului Bahmut, ruşii avansează încet, cu costuri ameţitoare.

În sud, în jurul Vuhledarului, pierderile ruşilor sunt mari, fără a obţine câştiguri clare care să justifice pierderile. Vuhledar se transformă într-un cimitir pentru armata rusă, cu implicaţii enorme pentru ofensiva mai largă.

Trupele ruse trebuie să treacă de Brigada 72 Mecanizată ucraineană, care a minat principalele rute, are sprijin consistent de artilerie şi operează mai multe tipuri de drone de mici dimensiuni pentru a colecta informaţii şi a arunca bombe asupra asalturilor ruse.