23 februarie 2021

VIDEO România va avea fabrică de drone

Florin Jipa

Elbit a anunţat astăzi ca va deschide o linie de asamblare în România pentru sistemele aeriene fără pilot. Evenimentul a avut loc la Măgurele, la el au participat ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, ambasadorul israelului, David Saranga, dar şi oficiali militari români.

Dronele realizate în România vor putea fi achiziţionate de armată, dar şi exportate.

În prezent, compania israeliană produce doar componente ale sistemelor aeriene fără pilot, la Bacău, dar le asamblează în Israel.

Linia de asamblare ar putea fi la Braşov, Craiova sau Bucureşti.

Elbit Systems împreună cu Avioane Craiova şi Romaero, au semnat, anul trecut, un Memorandum de Înţelegere pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naţionale.

Armata română vrea să se doteze cu 7 sisteme aeriene fără pilot, tactic-operative, pentru care estimează un cost de aproximativ 300 milioane de euro, fără TVA, dar procedura încă este în starea de fundamentare şi nu s-a luat o decizie privind demararea unei licitaţii sau un contract guvern la guvern. Fiind o achiziţie mai mare de 100 milioane de euro, anul trecut s-a cerut şi s-a obţinut şi aprobarea Parlamentului.

Sistemele de avioane fără echipaj la bord ar intra în dotarea Direcţiei generale de informaţii a apărării, fiind necesare pentru asigurarea sprijinului informativ în timp real în medii ostile. Acestea vor putea fi folosite în misiuni de supraveghere, cercetare, identificare ţinte şi căutare-salvare.

Până ne vom dota noi cu sisteme aeriene fără pilot, americanii au dislocat drone aeriene la Câmpia Turzii, MQ-9 Reaper, de unde execută misiuni de cercetare deasupra Mării Negre.

Mai mulţi generali americani, printre care Philip Breedlove, fost comandant al Forţelor Aliate din Europa, au arătat poziţia strategică a României şi necesitatea dotării cu drone pentru a supraveghea şi avertiza despre acţiunile ostile ale Flotei ruse din Marea Neagră.

Dronele sunt folosite tot mai mult în conflictele din lumea întreagă. Dintre ţările din apropiere, Serbia a chiziţionat şase avioane fără pilot chinezeşti CH-92A, care pot executa misiuni de recunoaştere şi de atac, iar Ucraina a anunţat că intenţionează să cumpere drone turceşti Bayraktar.

Şi fiindcă ne place să ne comparăm cu Polonia, armata poloneză intenţionează să cumpere 12 avioane fără pilot cu rază medie în cadrul programului Gryf, câteva drone de luptă şi recunoaştere MALE în cadrul programului Zefir şi avioane fără pilot cu aterizare şi decolare verticale, cu rază mică, pentru marină, în cadrul programului Albatros.

Armata poloneză are deja drone FlyEye, folosite de forţele pentru operaţii speciale şi de unităţile de tancuri şi artilerie pentru misiuni de recunoaştere, conducerea focului şi căutare-salvare, dar şi drone sinucigaşe Warmate, cu capabilităţi de recunoaştere, dar şi de lovire foarte precisă. Ambele tipuri de drone au fost realizate de o firmă poloneză WB Group.