30 noiembrie 2021

VIDEO Puterea armatei: interviu cu generalul de brigadă Constantin Spînu

Florin Jipa

Generalul de brigadă Constantin Spînu ne-a oferit un interviu despre principalele provocări ale Armatei României în anul 2021.

Mai jos puteţi urmări principalele idei:

  • Dacă vorbim de modernizarea echipamentelor, au fost dezvoltări cu adevărat spectaculoase, atât la nivelul tehnicii de apărare antiaeriană – vorbim de sistemele PATRIOT, unde am început operaţionalizarea primului sistem din armata României, vorbim despre sistemele de artilerie HIMARS, sistemele de lansatoare multiple, de asemenea o tehnică de ultimă generaţie care a început să fie livrată armatei României şi a început procesul de operaţionalizare cu acest tip de tehnică.
  • Am recepţionat al doilea lot de transportoare Piranha 5 la Brigada Multinaţională de la Craiova, am depăşit 60 de transportoare în dotarea acestei brigăzi, ceea ce înseamnă o acumulare importantă.
  • Escadrila de F-16, prima escadrilă de avioane multirol din dotarea Forţelor aeriene române a fost completată şi am început demersurile pentru celelalte două escadrile care vor trebui să intre în dotare în anii următori.
  • 2021 a fost şi anul în care am finalizat cea mai îndelungată misiune post 1990 pentru Armata României, misiune în teatrele de operaţii, vorbim despre Afganistan. O misiune cu adevărat importantă şi cu cifre impresionante, unde peste 30.000 de militari şi-au desfăşurat misiunile în acest teatru de operaţii, prin rotaţie, în cei 19 ani. A fost şi un preţ foarte greu, avem în toate teatrele de operaţii după 1990 30 de militari români care au căzut la datorie şi sunt peste 200 de răniţi, dar dincolo de toate, misiunea din Afganistan a însemnat proba pentru Armata României că poate să îndeplinească o asemenea misiune la standarde înalte şi să ţină aceste standarde ridicate pe toată perioada misiunii.
  • Pe plan extern, aş spune, că 2021 a fost un an al consolidărilor parteneriatelor României şi ale armatei sale. În relaţia cu partenerul american am început implementarea foii de parcurs adoptate la nivelul miniştrilor apărării din Statele Unite şi România, la finalul anului 2020, este o relaţie de cooperare întărită, ridicată, şi lucrurile acestea s-au văzut în 2021, în cele trei baze importante unde sunt forţe americane dislocate prin rotaţie; vorbim de Kogălniceanu, de Câmpia Turzii şi de Deveselu.
  • De asemenea, aş sputea spune că 2021 a reprezentat pentru noi, pentru militarii români un an al luptei cu pandemia. Militarii români au fost prezenţi în toate punctele fierbinţi ale acestei adevărate confruntări cu inamicul nevăzut care este noul coronavirus. Sistemul medical militar a fost utilizat la maximum, şichiar peste capacitatea planificată iniţial. Toate spitalele militare au fost la capacitate maximă, centrele de vaccinare organizate de Ministerul Apărării Naţionale au fucţionat ori de câte ori a fost nevoie.