10 decembrie 2019

VIDEO Previziuni 2020. Comandorul Stelian Teodorescu: Se intenţionează schimbări masive în Balcanii de Vest / Sunt necesari lideri care să respecte prevederile şi standardele integrării în UE şi în NATO

Alina Mihai

Regiunea Balcanilor de Vest este marcată de evoluţii impredictibile în ultima perioadă, deşi au avut loc acţiuni de sprijin din partea NATO şi UE pentru realizarea standardelor de integrare, afirmă comandorul Stelian Teodorescu. El remarcă faptul că la nivelul UE şi la nivelul NATO s-au intensificat acţiunile, s-au dezvoltat iniţiativele de reluare a negocierilor între Serbia şi Kosovo. Cu toate acestea, nu s-au realizat nici un fel de progrese în procesul care să conducă la recunoaşterea Kosovo că stat.

Sursă foto: Mediafax

Comandorul Stelian Teodorescu aminteşte şi de blocarea aderării la UE a Albaniei şi Macedoniei de Nord de către Franţa.

 

 

Redăm mai jos ideile exprimate de specialistul MAS:

 

- Dacă în perioada anterioară, anul acesta, autorităţile de la Skopje au acceptat schimbarea denumirii şi realizarea condiţiilor impuse pentru a înainta în procesul de integrare în structurile europene şi euroatlantice în relaţia cu Grecia, schimbarea denumirii în Macedonia de Nord, iată că în dată de 17 octombrie preşedintele Franţei închide procesul, cel puţin pentru o perioadă de timp limitată, procesul de integrare a Albaniei şi Macedoniei de Nord, lăsând să se înţeleagă că toate negocierile se vor relua în anul următor.

- În aceeaşi perioada şi relaţia între Serbia şi Kosovo, sau mai bine spus între Belgrad şi Priştina, în cadrul acestei relaţii s-au intensificat reticenţele, s-au intensificat diferendele privitoare la recunoaşterea independenţei Kosovo, fapt ce a condus, surprinzător, la reducerea numărului de state care au recunoscut independenţa fostei provincii sârbe Kosovo. În acelaşi context se află şi Bosnia-Herzegovina, unde la fel că şi în procesul electoral anterior, şi de această dată s-a mărit termenul de realizare a structurilor politice de conducere centrale de la Sarajevo, realizate atât de Republica Srpska, cât şi de Federaţia Croato-Musulmană. Acest proces s-a blocat, având în vedere diferendele între cele două entităţi care compun acest stat Bosnia şi Herzegovina.

- De fapt Bosnia şi Herzegovina şi Kosovo sunt catalogate că două entităţi care sunt înscrise în procesul de integrare în structurile europene şi euroatlatnice, dar care în momentul de faţă nu au realizat standardele impuse. Trebuie să remarcăm totuşi că la nivelul UE şi la nivelul NATO s-au intensificat acţiunile, s-au dezvoltat iniţiativele de reluare a negocierilor între Serbia şi Kosovo. Cu toate acestea nu s-au realizat nici un fel de progrese în realizarea unui proces care să conducă la recunoaşterea Kosovo că stat în această regiune şi la acceptarea unor elemente de recunoaştere a Kosovo ca şi nou stat de către Belgrad. Belgradul, în schimb, prin acţiunile pe care le-a susţinut a reuşit să reducă numărul statelor care au recunoscut până în momentul de faţă independenţa Kosovo, în mod unilateral declarată în 2008. S-a constatat că şi Macedonia de Nord şi Albania au căpătat o oarecare atitudine de respingere a măsurilor adoptate de către UE, şi anume de blocare a procesului de integrare.

- Cu toate acestea, în acest context, se constată că SUA şi-au intensificat acţiunile din nou în Balcanii de Vest, au revenit în această regiune şi caută să intensifice inclusiv procesul de integrare. În decembrie, teoretic, se pare că Macedonia va fi recunoscută, sau integrarea Macedoniei de Nord va fi recunoscută de toate statele membre NATO, urmând că anul viitor, inclusiv UE şi NATO să impună un calendar de integrare a statelor rămase neintegrate, celor 5 state rămase neintegrate în structurile europene şi euroatlantice, cu toate că până acum şase, şapte luni, se impunea un proces de integrare în bloc a tuturor statelor din Balcanii de Vest.

- De ce se pune acest lucru în mare discuţie la nivel mondial, deoarece Rusia, dar mai ales China, şi-au intensificat acţiunile în această regiune. Rusia în plan militar şi în planul resurselor energetice, iar China, foarte dubios şi foarte interesant de a specifica acest lucru, şi-a intensificat acţiunile în plan economic, dovedind un aşa numit „altruism”, dar care de fapt nu va fi altruism, ci China va căuta să-şi impună interesele şi să creeze un aşa numit cap de pod din această regiune a Balcanilor de Vest, pentru accesul lor liber în plan economic, chiar şi plan politic, în UE. De fapt asta este unul din principalele obiective ale Chinei, de a-şi mări dominarea şi influenţa în plan european.

- Pentru 2020 se pare că UE va deveni un pic mai stringentă în tot ce va face, în toate hotărârile pe care le va adopta în planul integrării şi va impune măsuri drastice de îndeplinirea standardelor impuse, iar SUA îşi vor mari intensitatea acţiunilor de integrare a celorlalte entităţi din Balcanii de Vest.

- Cu toate acestea, trebuie să subliniem aici, China a declanşat în 2013 un amplu proces de amplificare a influenţei în zona europeană şi de subminare a acestui proces de integrare, prin crearea acelui program 16+1, care în mari domenii politice, în mari planuri politice la nivel mondial, se numeşte şi un plan 15+1+1. De ce oare, pentru că la acest nivel China a dezvoltat în mod cu totul deosebit relaţiile cu Serbia. Serbia, care la rândul ei a dezvoltat în mod deosebit relaţiile cu Federaţia Rusă. În planul dezvoltat de China, de dezvoltare a acestei colaborări 16+1, se pare că intenţionează, autorităţile de la Beijing intenţionează să submineze, să zic aşa, procesul de înţelegere, procesul de cooperare la nivelul UE şi NATO, prin atragerea acestor 11 state membre ale UE şi NATO şi ale celor 5 entităţi care sunt dornice să se integreze în UE şi în NATO.

- Numai că în planul anului viitor, sau în plan politic, se intenţionează schimbări masive, se intenţionează aducerea la putere în cele cinci entităţi din Balcanii de Vest a unor lideri care să respecte prevederile şi standardele integrării în UE şi în NATO.

- La nivelul UE se va manifesta în anul 2020 un oarecare scepticism în ceea ce priveşte îndeplinirea standardelor pentru integrare, în timp ce SUA îşi vor intensifica acţiunile pentru integrarea şi crearea unei alianţe care să protejeze interesele tuturor entităţilor din această regiune. Numai că nu trebuie să uităm că în planul anului viitor, în 2020, se prevede o dezvoltare şi mai amplă a acţiunilor Chinei în plan economic şi crearea unui sistem de îndatorare masivă a tuturor entităţilor din Balcanii de Vest, în timp ce Rusia va cauta să schimbe traseele acelor sisteme energetice de transport a resurselor de energie din Ucraina pe regiunea Balcanilor de Vest.

Urmăreşte întreaga emisiune înregistrată AICI