VIDEO | Mircea Geoană: Chiar şi cu reducerea trupelor americane la jumătate în Afganistan, SUA vor asigura capabilitatea strategică şi militară necesară funcţionării în parametri normali a misiunii NATO
Andreea SoareSecretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit, în cadrul unui briefing desfăşurat vineri, 4.12.2020, despre raportul recent lansat de grupul de experţi ai NATO şi despre concluziile întâlnirilor miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO.
„Am încheiat ultima ministerială NATO a anului a miniştrilor de externe din ţările NATO. A fost, în continuare, o întâlnire desfăşurată virtual, a fost o întâlnire a miniştrilor aliaţi, cu excepţia unei sesiuni, cea dedicată Chinei, în care am avut ca invitaţi miniştrii de externe din Suedia şi Finlanda, pe Joseph Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate şi pe ministrul australian – Australia a participat şi la ministeriala de apărare, dacă ţinem minte, acum câteva luni, pe subiecte legate de Asia-Pacific.
A fost o întâlnire foarte densă, au fost aprobate de către miniştri un număr foarte mare de documente pentru interesele Alianţei şi pentru interesele noastre la nivel naţional. Mai aproape de interesul nostru geografic ca ţară, un raport foarte interesant a fost aprobat pe zona Mării Negre.
Am avut plăcerea de a avea miniştrii de externe din Georgia şi Ucraina participând la o sesiune dedicată acestei zone. A fost, de asemenea, un raport foarte interesasant despre modul în care Federaţia Rusă amplifică arsenalul de rachete convenţionale şi neconvenţionale şi este o operaţiune ce va continua, iar analiza şi răspunsul NATO se vor desfăşura pe o bucată ceva mai lungă de timp.
Am avut un document foarte interesant despre telecomunicaţii sigure, din punctul de vedere al NATO. Un alt subiect important a fost cel legat de zona Orientului Mijlociu (MENA) şi sudul Alianţei. De asemenea, o discuţie interesantă a avut loc cu reprezentanţii grupului de reflecţie pe care Secretarul General, Jens Stoltenberg, i-a convocat pentru NATO 2030 şi discuţia în jurul acestui raport – care cred că deja este accesibil în zona mai largă – a provocat un număr de comentarii în presa internaţională (...). Secretarul General va prezenta propriul raport, bazat pe aceste recomandări – 138 de recomandări a 10 experţi din state NATO – la summitul NATO de anul viitor, urmând ca acolo să decidem dacă vom merge un pas mai departe către revizuirea, actualizarea sau declanşarea unui proces de regândire a conceptului strategic al NATO, un efort pe care va trebui să îl avem în vedere, în condiţiile în care ultimul concept strategic al NATO a avut loc în 2010, între timp s-au întâmplat foarte multe lucruri (...)”, a declarat Mircea Geoană, la începutul briefing-ului NATO.
„Din punctul de vedere al României, Ministrul Bogdan Aurescu şi-a anunţat colegii – miniştrii de externe - şi pe noi, cei din NATO, despre intenţia României de a găzdui un Centru de rezilienţă pentru spaţiul euroatlantic. Este o propunere care, evident, a fost luată în considerare şi vom declanşa procesul natural de evaluare şi de interacţiune cu România. Conceptul de rezilienţă este foarte important pentru noi ca alianţă. Rezilienţa este un subiect care a fost deja pre-selecţionat pentru agenda summitului NATO de anul viitor. Sunt două subiecte pe care, azi, ştim cu certitudine că liderii noştri le vor avea în agenda summitului NATO de la anul: unul este rezilienţa, iar celălalt NATO 2030”, a precizat Secretarul General Adjunct al NATO.
Întrebat de Monitorul Apărării şi Securităţii despre viitoarele planuri ale NATO în Afganistan, în condiţiile reducerii numărului trupelor SUA la 2.500, Mircea Geoană a declarat: „Din punctul de vedere al prezenţei militare în Afganistan, chiar şi la această cifră de prezenţă militară americană (n.n. 2.500), avem toată încrederea – şi este şi ceea ce ne spun şi comandanţii noştri de pe teren şi comandantul suprem aliat – că Statele Unite continuă să ofere acea capabilitate, acel backbone de natură militară şi strategică care să ne permită nouă, partenerilor aliaţi, şi partenerilor noştri, care sunt şi dânşii în Afganistan, o funcţionalitate în parametri normali pentru perioada care urmează”, a subliniat Mircea Geoană.
„Cu toţii avem un interes într-un Afganistan care să nu redevină o zonă, un sanctuar pentru instabilitate şi terorism (...)”, a mai precizat acesta.
Cât despre găzduirea, de către România, a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est la Sibiu şi influenţa acestuia asupra capacităţii de apărare a NATO, Secretarul General Adjunct a precizat: „Este un alt element din această matrice, acest puzzle de prezenţe. O parte dintre ele sunt prezenţe de tip NATO, sunt extrem de utile şi foarte valoroase. Altele sunt de natură bilaterală, cum este cazul prezenţei militare americane, în plan bilateral, la Kogălniceanu şi în alte zone ale ţării. La fel cum este, evident, scutul de la Deveselu, care a debutat ca o chestiune bilaterală România-SUA şi a devenit un instrument NATO. Sunt convins că vom continua să investim în acest comandament care are un rol de coordonare şi omogenitate, dacă vreţi, geostrategică şi geografică între partea de nord a flancului estic şi partea de sud a flancului estic, inclusiv în zona Mării Negre şi a Balcanilor de Vest (...)”.
Întrebat de un jurnalist de la TVR dacă NATO se va implica în distribuirea vaccinurilor anti-COVID-19 în statele membre, acesta a precizat că: „Va exista un rol pentru militarii din statele NATO (...). Sunt convins că militarii din ţările NATO vor fi implicaţi în acest efort masiv, probabil fără precedent la nivel global, un efort logistic, cu condiţii tehnice. Ştim bine că sunt anumite vaccinuri care au nevoie de condiţii speciale de depozitare, transport şi distribuţie. NATO are, în acest moment, un plan operaţional activ cu privire la fazele 1, 2 şi, eventual, 3 ale pandemiei şi, în funcţie de deciziile pe care statele aliate le vor face, NATO este întotdeauna pregătit să fie util şi să ajutăm atunci când statele membre ne solicită acest lucru”, a subliniat Geoană.