21 ianuarie 2020

VIDEO. Ministrul Apărării, în urma hotărârii privind diurnele pentru militarii care execută misiuni în teatrele de operaţii: Această actualizare nu s-a mai efectuat de aproximativ 15 ani

Andreea Soare

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ionel Ciucă, a declarat că ultima actualizare a diurnelor pentru militarii care execută misiuni în teatrele pentru operaţii s-a efectuat în urmă cu 15 ani, fiind, acum, o măsură necesară. Această actualizare face parte dintr-o serie de direcţii care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a condiţiilor de muncă pentru militari.

„Tot acest demers are la bază întâlnirea pe care am avut-o cu prim-ministrul României, Ludovic Orban, la finele anului trecut, când a efectuat o vizită de lucru la sediul Ministerului Apărării Naţionale şi, în urma discuţiilor avute, s-au desprins mai multe direcţii de acţiune şi o serie de aspecte care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a condiţiilor de muncă pentru militari şi personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale”, precizează ministrul apărării, în materialul video tranmis de MapN.

„Una dintre aceste probleme a constat în nevoia de actualizare a diurnei militarilor care execută misiuni în teatrele de operaţii. Această actualizare nu s-a mai efectuat de aproximativ 15 ani şi se impunea, ca atare, o hotărare în acest sens. Premierul României a înţeles nevoia, a înţeles faptul că acest demers, desigur, se poate considera ca având impact financiar, producându-se în momentul în care deja se făceau demersurile pentru a pune în limite bugetul pe anul 2020 şi având la îndemână instrumentele necesare pentru noi ca până la aprobarea bugetului să vedem care este impactul financiar”, mai adaugă acesta.

Actualizarea diurnelor nu va avea imact asupra angajamentelor asumate cu privire la dotarea şi înzestrarea Armatei

„Am găsit soluţia astfel încât impactul să nu producă niciun fel de abatere de la angajamentele pe care ni l-am asumat în partea de dotare şi înzestrare a Armatei, reuşind, astfel, să obţinem avizele de la ministerele avizatoare şi, în felul acesta, în şedinţa de Guvern să fie aprobată această hotărâre de Guvern prin care să fie actualizate diurnele militarilor. Acesta este întreg procesul, de la finele anului 2019, până acum când am luat această decizie.”

Înainte ca această hotărâre să fie adoptată, cuantumurile diurnei în valută de care beneficia personalul român erau mai mari decât cele ale personalului militar şi civil participant la misiunile şi operaţiile în afara teritoriului statului român.