29 iulie 2020

VIDEO: Iranul a exersat capturarea unui portavion american, dar şi-a arătat mai degrabă slăbiciunile

Florin Jipa

După ce a făcut înconjurul lumii fotografia cu portavionul machetă al Iranului, a venit şi vremea exerciţiului în care forţele armate iraniene atacă un portavion american.

În clipul postat, marţi, de o agenţie de presă iraniană se vede cum în prima fază armata trage cu diferite tipuri de rachete, de la sol şi de pe elicoptere în macheta portavionului, dar fără să-i cauzeze daune mari.

Şalupele gardienilor revoluţiei fac ture în jurul portavionului, iar la final trupe speciale iau cu asalt, de pe mare şi din elicoptere, macheta.

Este mai degrabă hilară acţiunea militară şi arată atât lipsa de tehnică a Iranului dar şi lacune tactice.

În caz real, un portavion american conduce un Grup de Lovire în care mai sunt cel puţin două distrugătoare, dar poate avea inclusiv un crucişător.

La bordul navelor sunt sisteme de rachete performante, iar avioanele şi elicopterele de luptă de pe portavion, în număr de aproximativ 70, pot distruge cu uşurinţă obiective din Iran.

Chiar dacă ajungi la bordul unui portavion american, eşti aşteptat de 4.000 de marinari bine antrenaţi şi înarmaţi.

În cazul unui atac asupra unui portavion în Golful Persic, ar sări imediat în sprijin şi forţele aeriene americane, dislocate în regiune, care ar asigura sprijin de aviaţie, dar şi aliaţii şi chiar parteneri regionali.