01 decembrie 2023

VIDEO | Interviu cu Mihai Filip, CEO al companiei Oves Enterprise, prima companie românească producătoare de drone militare de deminare: Lucrăm la o dronă care să ne ajute în Marea Neagră. Anul viitor, deschidem o fabrică lângă Bucureşti

Andreea Soare

Mihai Filip, CEO al companiei Oves Enterprise, prima companie românească producătoare de drone militare de deminare, a acordat un interviu Monitorului Apărării şi Securităţii şi agenţiei MEDIAFAX, în care a vorbit despre „Hyper drone” şi despre planurile de viitor ale companiei.

„Hyper drone este o platformă, practic, pe care noi o utilizăm cu diferite scopuri. Hyper drone este una dintre utilităţile acestei platforme. Noi, în total, avem 9 drone. Această platformă ajută la identificarea, maparea şi deminarea minelor terestre. Am văzut o necesitate în Ucraina, după izbucnirea războiului, în care foarte multe zone au fost minate, iar chiar după retragerea ruşilor aceste zone au rămas, în continuare, minate. Discutând cu autorităţile de acolo, ne-am dat seama că pierd câte un genist pe zi; este destul de greu să dezamorsezi o mină. (...) Ne-a venit ideea să facem o dronă care poate demina; folosind ultimele tehnologii, inclusiv IA, reuşim să identificăm, mapăm şi să detonăm aceste mine”, a declarat Mihai Filip, pentru MAS.

Despre configuraţiile dronelor, acesta spune că „deşi din cauza Tratatului de la Geneva, fiecare mină trebuie să conţină metal ca să poată fi identificată, multe dintre dronele puse de ruşi sunt din plastic, atunci drona trebuie să fie puţin mai complexă, respectiv să conţină un spectometru şi un IA care să fie foarte puternic încât să identifice aceste mine în pământ. Problema e cu identificare minelor. (...) Aceste drone au diferite performanţe, în funcţie de necesitatea în zona în care le folosim: pot duce o greutate între 15-35 de kg, pot să zboare cu între 50-90km/h şi, ca înălţime, le-am testat până la 3.500 de m înălţime. Este vorba despre tehnologie şi cel mai important este modul lor de ghidaj, bordul inteligent şi camerele foarte performante şi senzorii performanţi”.

 Mihai Filip spune că dronele sunt „potrivite pentru orice tip de teren, că au fost testate şi în zone de munte, în orice condiţii meteorologice”.

„Avem mai multe platforme, în cazul în care avem un mediu cu o vreme sau temperatură puţin mai problematică folosim un model care are 6 motoare, nu doar 4 şi, atunci, este mult mai stabilă. Au fost testate în mai multe locuri, de către noi şi colaboratorii noştri şi, evident, testele au fost realizate cu succes”, a continuat Mihai Filip.

„În acest moment, producem 9 platforme de drone. Au diferite întrebuinţări, de la transportul de colete, la drone care au senzori biochimici şi de radioactivitate, la drone care au releu de telecomunicaţii şi care  zboară şi ne oferă telecomunicaţii securizate în anumite zone. Acum chiar testăm o dronă care să ne ajute în Marea Neagră. Le producem în Anglia, la Londra. Deocamdată le producem acolo. De la anul vrem să deschidem o mică fabrică în România, lângă Bucureşti”.

„Tot ce facem, în acest moment, facem cu inginerii noştri, este făcut in-house. Facem totul, de la şuruburi, la garnituri. Partea de supply-chain, de lanţ de aprovizionare, am tăiat-o de tot, pentru că este foarte complicat să faci rost de piese, carcase şi multe alte lucruri. Fiind parteneri cu cele mai importante forumuri de securitate din lume cumva nici nu avem voie să cumpărăm anumite materiale din anumite zone”, mai spune acesta.

Când vine vorba despre integrarea IA în producerea dronelor, Mihai Filip spune că, în prezent, compania lucrează foarte mult la partea de zbor autonom în clădiri, în spaţii închise.

„Dronele noastre au reuşit să zboare singure, în clădiri, în spaţii închise, ceea ce este de foarte mare ajutor pentru trupele speciale, de exemplu, care merg în zone de conflict. Totodată, reuşim să interpretăm datele foarte repede, în timpul zborului, după ce le înregistrăm cu camerele. Deci, camera transmite datele către IA şi IA ne evaluează o zonă anume”, a declarat Mihai Filip.

CEO Enterprise are planuri mai în viitor. Întrebat dacă ia în considerarea producerea de drone militare de atac, Mihai Filip a declarat: „vom produce multe drone, pentru multe sectoare. Susţinem, în continuare, trupele speciale şi, în general, vom fi implicaţi în zonele de conflict. Încercăm să oferim cea mai nouă tehnologie şi cele mai noi tehnici de luptă”.