28 septembrie 2023

VIDEO. Haikun, submarinul cu care Taiwanul vrea să descurajeze o posibilă invazie a Chinei

Andreea Soare

Taiwanul a prezentat, joi, primul său submarin produs în ţară, în contextul unui program ambiţios de modernizare a armatei taiwaneze, iniţiat de preşedinta Tsai Ing-wen, în 2016.

Preşedinta ţării a participat, joi, la ceremonia de lansare la apă a submarinului, care a avut loc în oraşul port Kaohsiung. 

„Ziua de astăzi va fi amintită în istorie”, a spus Tsai, la ceremonie, adăugând că, iniţial, „misiunea” de a construi un submarin în Taiwan era considerată imposibilă.

Submarinul diesel de 1,54 de miliarde de dolari va începe testele pe mare în curând şi va fi livrat forţelor navale taiwaneze la finalul anului 2024.

Submarinul a fost numit Haikun după numele peştelui mitic enorm, care poate zbura şi care se întâlneşte des în literatura clasică chineză.

Submarinul de 70  de m lungime utilizează un sistem de luptă de la compania americană Lockheed Martin şi va transporta torpile americane, precum MK-48.

Un alt submarin se află, în acest moment, în producţie şi face parte din planul Taiwanului de a avea o flotă de 10 submarine – inclusiv două submarine olandeze – pe care să le echipeze cu rachete.  Despre acest plan China încă nu a făcut o declaraţie oficială, însă într-un articol al Global Times, ziar chinezesc, se preciza, săptămâna trecută, că Taiwanul „visează” şi că planul reprezintă „o iluzie”.

Deşi flota la care aspiră Taiwanul ar fi mult mai mică decât capabilităţile navale totale ale Chinei, care are peste 60 de nave, inclusiv submarine nucleare, aceasta va întări capabilităţile de apărare ale insulei în faţa statului care-i revendică teritoriul. Aceasta va ajuta insula să apere strâmtorile şi canalele care leagă aşa numitul „prim lanţ de insule”, mai exact insulele care includ Taiwanul, Filipine şi Japonia şi care se află în prima linie a unui posibil conflict cu China.

Submarinele taiwaneze nu vor ajuta insula, însă, în cazul unei posibile invazii a Chinei, întrucât centrul de greutate într-un posibil conflict naval China-Taiwan nu s-ar desfăşura în apele adânci din estul coastei insulei, unde ar fi eficiente submarinele, ci în apele de la vest de coastă, crede analistul Drew Thompson, de la Universitatea Naţională din Singapore.

Cu toate acestea, expertul crede că submarinele ar putea fi eficiente într-o posibilă ambuscadă a navelor chinezeşti, în desfăşurarea operaţiunilor de plasare a minelor în porturile chinezeşti, în distrugerea aprovizionărilor maritime de petrol sau distrugerea obiectivelor de pe coasta chinezească.