14 iunie 2022

VIDEO Germania va avea cel mai puternic tanc al momentului, KF-51 Panther, dotat cu un tun de 130 mm şi un lansator de drone sinucigaşe HERO

Florin Jipa

Rheinmetall a prezentat, luni, noul concept de tanc principal de luptă, KF51 Panther, la Eurosatory 2022. Acesta este produs în cooperare germano-franceză şi se aşteaptă să înlocuiască actualele tancuri Leopard 2 şi Leclerc.

Conform producătorului, KF51 Panther va fi dotat cu un tun de 130 mm, complet automat şi va fi acompaniat în lupte de un sistem de drone sinucigaşe HERO pentru recunoaşteri şi lovirea obiectivelor în adâncime.

Specialiştii de la Rheinmetall au declarat că noul tanc este superior la toate capitolele actualelor blindate: letalitate, protecţie, recunoaştere, conectivitate şi mobilitate.

Aplicaţiile vor fi dotate cu inteligenţă artificială pentru distrugerea instantanee a obiectivelor descoperite.

Tancul are un echipaj format din trei militari (comandant, ochitor şi şofer) o greutate de aproape 60 de tone şi o rază de acţiune de 500 km.

Tunul de 130 mm, cu un sistem automat de încărcare, asigură precizie, rapiditate şi putere de foc. Acesta este completat de o mitralieră de 12,7 mm, ca armament principal.

Tancul va avea şi un sistem de apărare apropiată (remotely controlled weapon stations - RCWS), cu capabilităţi de detectare şi distrugere a dronelor. Sistemul cuprinde şi un lansator de drone sinucigaşe HERO 120 mm, realizate de compania Uvision, care pot lovi obiective din adâncime.

Panther este cel mai protejat blindat al momentului, având un sistem integrat (Top Attack Protection System - TAPS) ce încorporează tehnologii de protecţie active, reactive şi pasive.