VIDEO: Forţele aeriene franceze îşi schimbă numele şi logo-ul
Negoiţă SorinPe data de 11 septembrie 2020, Parisul a anunţat că Forţele aeriene franceze (l'Armée de l'air) încetează să mai existe sub această denumire şi se transformă în Forţele Aeriene şi Spaţiale Franceze (l'Armée de l'air et de l'espace). Acest moment reprezintă finalizarea unui proces ambiţios iniţiat de preşedintele francez Emmanuel Macron în iulie 2019, când a anunţat crearea unui Comandament spaţial.
Odată cu anunţul respectiv, a fost dezvăluit şi noul logo care însoţeşte numele categoriei de forţe armate franceze şi care doreşte să arate mai mult continuitatea misiunii aeriene, decât o regândire a acesteia. Astfel, logo-ul prezintă o linie subţire, curbată, care se află deasupra cuvântului „Armée” şi continuă prin spatele cuvântului „l'air”. Această linie curbată reprezintă suprafaţa lumii, deasupra căruia se înalţă, stilizat, vulturul şoim, care a fost sigla Forţelor aeriene franceze de mai bine de un deceniu. Poziţia vulturului a fost puţin schimbată, pentru a-l face să arate mai mult ca un vânător. În plus, la nume a fost alăturată expresia „& de l'espace”, pentru a scoate în evidenţă noua orientare a Forţelor aeriene franceze în ceea ce priveşte cucerirea spaţiului.
În acest sens, adresându-se personalului din subordine, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene şi Spaţiale, generalul Philippe Lavigne a declarat că „Astăzi aviatorii trebuie să privească în sus, mai departe, spre spaţiu, acest nou câmp de confruntare care este extrem de strategic şi din ce în ce mai conectat”. Totodată, acesta a adăugat că „Calităţile voastre (n.n. a aviatorilor) vă permit să stăpâniţi cerul. Acum vă vor conduce la cucerirea spaţiului.”
De asemenea, într-o luare de poziţie, Forţele Aeriene şi Spaţiale Franceze au precizat că, luând în considerare „implicaţiile vitale pentru operaţiunile militare”, Franţa a definit spaţiul ca fiind „o miză majoră” pentru independenţa sa strategică. De aceea, acum un an (3 septembrie 2019) a fost creat Comandamentul Spaţial, cunoscut drept CDE. Acest comandament, cu sediul la Toulouse, este condus de generalul de brigadă Michel Lecointre, care raportează şefului Statului Major Întrunit, generalul François Lecointre, în probleme care privesc cooperarea, capabilităţile şi operaţiunile militare şi generalului Lavigne, atunci când se face referire la instruirea şi pregătirea forţei.
Mai mult, Comandamentul Spaţial ar trebui să atingă capacitatea operaţională deplină (FOC – Full Operational Capacity) în 2025, cu un efectiv de aproximativ 500 de persoane. Pentru moment în cadrul comandamentului lucrează 220 de persoane, care se ocupă de dezvoltarea capabilităţilor pentru protejarea sateliţilor militari împotriva abordării acestora de către sateliţii operaţi de puteri străine. Comandamentul a înfiinţat deja un laborator dedicat inovaţiei militare în spaţiu (LISA) şi pregăteşte primul exerciţiu militar european în spaţiu (AstérX), planificat a se executa în noiembrie acest an.
