22 ianuarie 2021

VIDEO Exerciţiu de tragere realizat cu succes cu un sistem MMP, prin identificarea ţintei cu ajutorul dronei Novadem

Florin Jipa

MBDA a finalizat prima demonstraţie a capabilităţilor operaţionale ale proiectului LynkEUs Dismounted, compus din sistemul MMP în configuraţie de infanterie şi o dronă Novadem NX70 conectată prin radio cu terminalul armei, putând mări distanţa de tragere peste limita de vedere a operatorului, anunţă compania într-un comunicat de presă .

Sursă foto: MBDA

Exerciţiul organizat cu sprijinul Armatei franceze şi al Direcţiei Generale pentru Armament (DGA), în poligonul militar de la Canjuers din sudul Franţei, a fost reprezentativ pentru conceptul BLOS (Beyond-Line-of-Sight - dincolo de linia orizontului vizibil).

În timpul demonstraţiei, drona a permis detectarea şi identificarea unui tanc situat în afara câmpului vizual al operatorului MMP. Transmiterea coordonatelor ţintei către staţia de tragere MMP a ilustrat posibilitatea de a accesa o ţintă care nu este văzută direct de către operator. Racheta a fost fixată pe ţintă în timpul zborului de către operatorul MMP, după detectarea tancului, printr-un stream video continuu realizat prin fibră optică către staţia de tragere. Tragerea s-a finalizat cu succes, prin lovirea directă a ţintei.