17 decembrie 2019

VIDEO Concluziile summitului care a schimbat soarta NATO | Declaraţia comună, descifrată de specialiştii MAS

Alina Mihai

Experţii Monitorului Apărării şi Securităţii (MAS) au analizat Declaraţia comună adoptată la finalul summitului NATO de la Londra şi au dezbătut îndoielile ridicate asupra viitorului Alianţei, dar şi cât de real este pericolul destrămării "bătrânei" înţelegeri.

Sursă foto: MAS

Cu un început tensionat, dar cu un deznodământ la polul opus, plin de speranţă, cel puţin în scris, liderii statelor membre ale NATO au adoptat o declaraţie în care şi-au reafirmat angajamentul solemn consacrat în articolul 5 al Tratatului fondator de la Washington, potrivit căruia ”un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor”.

Analistul MAS, colonelul Niculae Iancu, consideră ”absolut de salutat” faptul că la finalul summitului de la Londra a fost reafirmată securitatea Alianţei. „În anii anteriori, nu ne uitam cu foarte mare atenţie la primele articole ale declaraţiei finale. De data aceasta, citim cu foarte mare atenţie o declaraţie de la finalul unui summit, începând de la primul articol şi până la ultimul, pentru a ne asigura că descoperim acelaşi angajament”, a spus Niculae Iancu, fost rector al Academiei Naţionale de Informaţii.

„În final, lucrurile s-au rezolvat pentru că au folosit arta compromisului, pentru că fiecare dintre marii lideri ai lumii care au participat au venit cu perspective proprii vizavi de ceea ce ar trebui să se întâmple în NATO”, a apreciat generalul Ştefan Oprea, fost şef al Reprezentanţei militare la NATO şi UE, prezent în platoul Monitorului Apărării şi Securităţii.

În opinia profesorului Sergiu Medar, la Londra a fost „un fel de summit care deschide porţi în continuare, care deschide o bună perspectivă pentru viitor, „deşi toată lumea pleca cu ideea că va fi un summit contondent, nu a fost, ceea ce este foarte bine”.

Cei 29 de şefi de state şi guverne aliate NATO s-au reunit pe 3-4 decembrie la Londra pentru a marca aniversarea a 70 de ani de la semnarea Tratatului şi 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, însă a fost prima consfătuire a aliaţilor după declaraţia preşedintelui Marcon că alianţa se află în „moarte cerebrală”, care se adaugă presiunii preşedintelui american la adresa aliaţilor europeni privind împărţirea poverii financiare. Declaraţia alcătuită din 9 paragrafe recunoaşte spaţiul cosmic drept domeniu operaţional de luptă şi reprezintă primul document oficial aliat în care este menţionată China şi care admite ”influenţa crescândă” a acesteia şi deopotrivă ”provocările şi oportunităţile” pe care politicile internaţionale al Chinei le generează.

În final, liderii l-au mandatat pe secretarul general Jens Stoltenberg să lanseze şi să coordoneze un proces de reflecţie pentru consolidarea dimensiunii politice a NATO şi au stabilit că se vor reuni, din nou, în 2021.

Invitaţii Monitorului Apărării şi Securităţii au fost:

Profesorul universitar Sergiu Medar, general, fost şef al Comunităţii de Informaţii, cu vastă experienţă în domeniul Intelligence şi Business Competitive Intelligence;
Generalul Ştefan Oprea, fost şef al Reprezentanţei militare la NATO şi UE;
Colonelul Niculae Iancu, specialist în domeniul securităţii naţionale, cu o expertiză militară în ceea ce priveşte NATO;

Dezbaterea va fi publicată integral miercuri pe site-ul Monitorul Apărării şi Securităţii.