VIDEO Colonelul Joe Ewers, comandantul militarilor americani care vin în România: Împreună, ne vom asigura aliaţii, ne vom descuraja adversarii şi vom fi pregătiţi să apărăm alianţa NATO
Florin JipaÎnainte de plecarea unui detaşament de 900 de militari americani, staţionaţi în Germania, comandantul Regimentului 2 Cavalerie, colonelul Joseph M. Ewers a declarat că aceştia se vor instrui în condiţii reale unui conflict alături de aliaţii români.
„Misiunea cea mai importantă a acestor militari este de a demonstra în mod clar angajamentul nostru puternic faţă de aliaţii noştri, din locul lor înaitat de desfăşurare, din România. Militarii noştri vor lucra îndeaproape cu forţele naţiunii gazdă partenere. Împreună, vor face antrenamente dure, realiste. Ei vor construi interoperabilitate şi încredere în acest mod. Împreună, ne vom asigura aliaţii, ne vom descuraja adversarii şi vom fi pregătiţi să apărăm alianţa NATO," a declarat colonelul Ewers, conform AP.
Ministerul Apărării a anunţat, astăzi, că detaşamentul de forţe întrunite, de valoare batalion de infanterie, constituit de Regimentul 2 Cavalerie al Forţelor Terestre ale SUA, a început pregătirile finale pentru dislocarea din Germania către România, arată MApN.
Detaşamentul, care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar, va acţiona pe teritoriul României sub comanda operaţională a Corpului V al SUA. TF Cougar va fi constituită, în principal, din militari ai Batalionului 2 (2nd Squadron) / Regimentul 2 Cavalerie, care vor acţiona cu transportoare blindate Stryker, la care se vor adăuga militari cu alte specialităţi din cadrul batalioanelor regimentului (artilerie, geniu, structuri de sprijin etc).
Cei aproximativ 1.000 de militari americani ai TF Cougar se vor alătura, în zilele următoare, celor 1.000 de americani deja prezenţi în România, la Kogălniceanu, Deveselu şi Câmpia Turzii. Locaţiile de încartiruire şi antrenament vor fi comunicate ulterior.
Misiunea principală a TF Cougar pe timpul dislocării în România va consta în desfăşurarea de antrenamente şi activităţii în comun cu structurile Armatei României, în scopul ridicării nivelului de interoperabilitate şi a încrederii reciproce.
Dislocarea acestui detaşament face parte din măsurile de consolidare a posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, ca formulă defensivă de asigurare a securităţii aliaţilor şi de descurajare a acţiunilor agresive în regiunea Mării Negre. În acelaşi timp, reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securităţii şi apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliaţi.