18 decembrie 2020

VIDEO: Centrul naţional de stocare a vaccinului anti-COVID-19 de la Institutul Cantacuzino este pregătit

Florin Jipa

Ministerul Apărării Naţionale a prezentat astăzi Centrul naţional de stocare a vaccinului anti-COVID-19, aflat la sediul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Centrul naţional de stocare a vaccinului anti-COVID-19 are nouă congelatoare, fiecare având o capacitate de 150.000 de doze fiecare, conform declaraţiilor oficialilor militari.

„România este pregătită, în momentul de faţă, pentru a începe vaccinarea pe data de 27 decembrie”, a anunţat colonelul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Conform Planului de vaccinare, populaţia României ar urma să fie vaccinată în trei etape.

În prima etapă, vor fi vaccinate persoanele implicate în activităţi esenţiale, lucrătorii din domeniul sănătăţii şi social din sistemele public şi privat, dar şi persoanele aflate în centre rezidenţiale şi medico-sociale.

În etapa a doua, vor fi vaccinaţi adulţii peste 65 de ani, persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, dar şi personalul cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (parlament, preşedinţie, guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora), personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi a autorităţii judecătoreşti, personalul din sectorul economic vital, din unităţile de învăţământ şi creşe, din cadrul serviciului de curierat, dar şi al cultelor religioase, mass-media şi chiar personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

În etapa a treia a campaniei, va fi vaccinată restul populaţiei.

Centre drive-through şi Centre mobile

Pentru realizarea campaniei de vaccinare, vor fi organizate, în marile aglomerări urbane, Centre drive-through, care sunt locuri de vaccinare fixe amenajate în mod special în etapa a III-a a procesului de vaccinare, adresată populaţiei generale.

Pentru persoanele implicate în activităţi esenţiale, cele aflate în centre rezidenţiale şi medico-sociale, se vor organiza Centre mobile de vaccinare.