24 mai 2020

VIDEO: A apărut trailerul filmului „The Outpost”, realizat după o bătălie eroică din Afganistan

Florin Jipa

A apărut trailerul filmului „The Outpost”, realizat după o bătălia eroică în Afganistan, în localitatea Kamdesh, anunţă militarytimes.com.

Regizorul filmului este fostul ofiţer Rod Lurie, absolvent al Academiei West Point. Principalii actori sunt  Orlando Bloom, Scott Eastwood şi Caleb Landry Jones.

„The Outpost” documentează lupta din octombrie 2009, de 13 ore, a 50 de militari americani dislocaţi în Afganistan, care au ţinut piept unui atac susţinut de 400 de talibani, în ceea ce s-a numit Lupta din Kamdesh.

Poziţia militarilor americani a fost una nefavorabilă unei apărări, într-o vale, în nord-estul Afganistanului.

Lupta a fost cumva similară cu cea din Mogadishu, din 1993, după care s-a făcut filmul Black Hawk Down, în care militarii americani aveau puţine şanse de supravieţuire, dar au reuşit să iasă din încercuire, cu pierderi puţine.

În Lupta din Kamdesh au murit opt militari americani, iar doi au primit Medalia de Onoare de la preşedintele Barack Obama.

Sergenţii Ty Carter şi Clint L. Romesha au fost al patrulea, respectiv al cincilea, între militarii care au primit această distincţie în viaţă, după 1990.