04 aprilie 2019

Vicepreşedintele SUA, critic la adresa Germaniei şi Turciei, în ziua aniversării NATO - FT

Bianca Pavaluca

Vicepreşedintele american Mike Pence a criticat dur Germania şi Turcia în ceea ce priveşte abordarea lor faţă de angajamentele faţă de NATO, în cadrul comemorării a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei, relatează publicaţia Financial Times.

Sursă foto: Mediafax

Mike Pence a reiterat miercuri nemulţumirile Administraţiei preşedintelui american Donald Trump privind suma prea mică pe care Germania o alocă pentru Apărare, menţionând că decizia Administraţiei de la Berlin de a continua proiectul gazoductului Nord Stream 2 riscă să aducă Germania în poziţia de „prizonier” al Rusiei.

De asemenea, vicepreşedintele american a criticat Turcia pentru decizia de a achiziţiona un sistem de apărare antirachetă din Rusia, catalogând actul drept „o decizie nesăbuită” care ar putea submina Alianţa.

Criticile vicepreşedintelui au venit la câteva ore după ce secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, le-a transmis ţărilor membre să rezolve dezacordurile şi să combată ameninţările din partea Rusiei.

Aniversările NATO din Washington sunt dominate de îngrijorări faţă de atacurile publice făcute de Donald Trump faţă de partenerii europeni şi ostilitatea sa faţă de NATO.

„Puterea unei naţiuni nu este măsurată doar prin dimensiunile economice, numărul soldaţilor, dar şi prin numărul de prieteni pe care îi are”, a declarat Jens Stoltenberg.

În discursul din Congres, Jens Stoltenberg a numit Statele Unite „suportul principal” al „celei mai de succes alianţe din istorie”, insistând că membrii au depăşit mereu divergenţele, lucru care trebuie făcut şi acum.

Remarcile lui Mike Pence au evidenţiat această diviziune. Vicepreşedintele a insistat că Alianţa nu a fost niciodată mai puternică, dar a avertizat că rolul de conducere al Statelor Unite înseamnă „să îţi menţii promisiunile faţă de prietenii tăi”.

În ceea ce priveşte Germania, Mike Pence a transmis că ţara a beneficiat de protecţia Statelor Unite timp de mai multe generaţii, dar încă nu alocă 2% din PIB pentru Apărare şi a insistat că Administraţia de la Berlin face o greşeală imensă prin faptul că devine dependentă de Rusia pe domeniul energetic.

„NATO este un pact comun de apărare, nu un acord unilateral de securitate”, a declarat Pence. Heiko Maas, ministrul german de Externe, a transmis ulterior că Berlinul şi-a luat angajamentul de a investi mai mulţi bani în apărare şi „îşi va ţine promisiunea”.