04 octombrie 2018

Vicepreşedintele american Mike Pence inflamează tensiunile cu China: "Nu vom fi intimidaţi"

Marinela Sarbu

Vicepreşedintele american Mike Pence este pregătit să-şi intensifice criticile de la Beijing într-un discurs joi, acuzând China de "hărţuirea nesăbuită" a forţelor militare americane în Marea Chinei de Sud şi promisiunea de a îmbunătăţi relaţiile SUA cu Taiwanul, transmite CNN.

Discursul lui Pence, care urmează să fie susţinut la Institutul Hudson din Washington, vine la doar câteva zile după ce o navă militară chineză a fost aproape de a se ciocni cu o navă a marinei americane, duminică apele insulelor Spratly, disputate de China şi SUA.

"Beijingul încearcă, de asemenea, să-şi proiecteze puterea mai departe decât oricând", spune Pence, potrivit CNN.

Pence atrage atenţia asupra incidentului petrecut duminică, în care SUA a declarat că o navă chineză a ajuns la 41 de metri de USS Decatur, deoarece a efectuat operaţiuni de liberă navigaţie în Marea Chinei de Sud.

Pence descrie această întâlnire drept o "hărţuire nesăbuită" şi adăugă că marina Statelor Unite "va continua să zboare, să navigheze şi să opereze acolo unde ne cere dreptul internaţional şi interesele noastre naţionale, nu vom fi intimidaţi, nu vom sta jos".

Pence condamnă eforturile depuse de Beijing faţă de presiunea aliaţilor din Taipei de a-şi rupe legăturile cu SUA şi de a se apropia de China, despre care spune că "ameninţă stabilitatea Strâmtorii din Taiwan".

Discursul vine după ce războiul comercial dintre SUA şi China continuă să escaladeze după ce preşedintele Donald Trump a acuzat Beijingul că s-a amestecat în politica americană folosind mijloace media controlate de stat.