11 decembrie 2018

Viceamiralul Igor Kostiukov, numit în fruntea serviciului militar rus de informaţii după moartea fostului director al GRU

Mircea Olteanu

Viceamiralul Igor Kostiukov a fost numit la şefia Directoratului Principal al Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, serviciul militar de informaţii (GRU), succedându-l pe Igor Korobov, care a decedat pe 21 noiembrie, potrivit unei surse citate de agenţia de ştiri Tass.

Sursă foto: Mediafax

Informaţia nu a fost momentan confirmată oficial de Kremlin.

Potrivit unei surse citate de agenţia Interfax-AVN, numirea lui Kostiukov s-a produs săptămâna trecută.

Predecesorul lui Kostiukov, generalul Igor Korobov, a decedat luna trecută, la vârsta de 62 de ani, în urma unei boli grave şi de lungă durată.

Pe de altă parte, cotidianul Daily Express a relatat că Igor Korobov s-ar fi îmbolnăvit subit după ce ar fi fost aspru criticat de preşedintele Vladimir Putin în legătură cu "incompetenţa profundă" dovedită în cazul fostului spion Serghei Skripal şi a altor operaţiuni.

Kostiukov a asigurat interimatul după decesul lui Korobov.

În decembrie 2016, Kostiukov a fost inclus de Washington pe lista de sancţiuni în legătură cu acţiuni de "subminare a democraţiei" din Statele Unite în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale americane din anul 2016.