09 septembrie 2018

Veteranii de război din Kosovo blochează o şosea pentru a opri vizita preşedintelui sârb

Marinela Sarbu

Aproximativ 200 de veterani de război din Kosovo au blocat şoseaua care duce la satul Banje înaintea unei vizite pe care preşedintelui sârb Aleksandar Vucic ar urma să o facă duminică în satul kosovar populat de etnici sârbi, relatează Reuters.

Kosovo, care are o populaţie de 1,8 milioane de locuitori şi este, în principal, populat de etnici albanezi, şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în 2008, la aproape un deceniu după ce atacurile aeriene ale NATO au înlăturat forţele sârbe şi au oprit represiunea împotriva etnicilor albanezi într-o contra-insurgenţă.

Acum este recunoscută de mai mult de 100 de naţiuni, dar nu de Serbia, Rusia şi cinci state UE.

O minoritate a sârbilor rămaşi din Kosovo trăiesc în enclave mici în zone locuite în principal de albanezi care reprezintă mai mult de 90% din populaţia kosovară. Majoritatea sârbilor kosovari locuiesc în zonele nordice din vecinătatea Serbiei şi nu recunosc instituţiile din Priştina.

"Vucic ar trebui să-şi ceară scuze pentru crimele comise şi masacrele din tot Kosovo", scria pe o pancartă pe drumul spre Banje, blocat de maşini şi de un camion.

"Vucic nu va trece", scria pe un altul.

Preşedintele sârb le-a spus reporterilor că va încerca să folosească un drum de ocolire pentru a vizita satul.

Normalizarea legăturilor bilaterale este o condiţie esenţială atât pentru Kosovo, cât şi pentru Serbia, de a avansa spre obiectivul de aderare la UE.

Aşteptările legate de un acord care ar implica un schimb de teritorii propuse atât de Belgrad, cât şi de Pristina, s-au diminuat după ce întâlnirea dintre Vucic şi omologul său kosovar, Hashim Thaci, a fost anulată brusc vineri.