11 septembrie 2019

Venezuela organizează exerciţii militare de amploare la graniţa cu Columbia

Andrei Vacaru

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat că ţara sa organizează exerciţii militare de-a lungul graniţei cu Columbia, iar această decizie produce îngrijorări la Washington cu privire la o posibilă creştere a tensiunilor dintre cele două state, potrivit France 24.

Relaţia dintre Caracas şi Bogota este deja tensionată după ce Columbia a decis, împreună cu alte peste 50 de state, să îl recunoască pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al ţării. Totodată, autorităţile de la Bogota au acuzat în repetate rânduri regimul de la Caracas că ar permite existenţa pe teritoriul Venezuelei a unor grupări ostile Columbiei.

„A venit momentul să ne apărăm suveranitatea şi pacea naţională prin desfăşurarea tuturor forţelor noastre de apărare”, a scris Maduro pe Twitter.

Exerciţiul militar, la care vor participa aproximativ 150.000 de militari, va avea loc până pe 28 septembrie, a informat Remigio Ceballos, comandant al Forţelor Armate.

„Aceasta este o operaţiune organizată pentru apărarea teritoriului nostru naţional”, a mai spus Ceballos, care a adăugat că militarii sunt pregătiţi să intercepteze atacuri din Columbia, Statele Unite sau orice ameninţare de acest tip.

Autorităţile de la Washington şi-au exprimat sprijinul necondiţionat pentru Columbia. Carlos Trujillo, ambasadorul Statelor Unite la Organizaţia Statelor Americane, a declarat că este „total inacceptabil”, că „Guvernul ilegitim” din Venezuela ameninţă securitatea şi pacea din regiune.

„Aliaţii Columbiei vor face tot ceea ce este posibil pentru a-i ajuta pe unii dintre cei mai buni aliaţi pe care i-am avut, nu doar din Americi, ci din întreaga lume”, a adăugat acesta.

Trimisul special al Statelor Unite în Venezuela, Elliott Abrams, a vorbit şi el despre tensiunile dintre Bogota şi Caracas. „Dacă vor avea loc atacuri din partea Venezuelei, ne aşteptăm la o reacţie a columbienilor. Şi, evident, vom susţine Columbia în acest caz”, a spus acesta.

Ministrul columbian de Externe a declarat săptămâna trecută că exerciţiile militare pe care Venezuela le planifică la graniţa cu Columbia reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii regionale.

Cele două state au o graniţă comună de 2.219 kilometri şi nu menţin relaţii diplomatice. Columbia este principala destinaţie a venezuelenilor care îşi părăsesc ţara din cauza crizei politice, sociale şi economice care afectează Venezuela de mai mulţi ani. În prezent, aproximativ 1,4 milioane de venezueleni trăiesc în Columbia.

Autorităţile de la Bogota au negat în repetate rânduri că ar avea planuri de a ataca Venezuela sau de a permite ca Statele Unite să lanseze atacuri împotriva acestei ţări de pe teritoriul columbian, în pofida acuzaţiilor în acest sens lansate de Nicolas Maduro.