20 noiembrie 2018

Venezuela ar putea fi pe lista statelor care sponsorizează terorismul

Marinela Sarbu

Statele Unite intenţionează să adauge Venezuela pe lista statelor care sponsorizează terorismul internaţional, dar nu a fost luată o decizie finală, a declarat o persoană familiarizată cu acest subiect, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Adăugarea Venezuelei pe această listă ar putea limita asistenţa economică americană şi ar impune restricţii financiare pentru o ţară care suferă deja de hiperinflaţie, migraţie în masă şi de lipsa alimentelor şi medicamentelor.

Discuţiile privind această chestiune au avansat în ultimele zile cu un lobby puternic din partea senatorului republican Marco Rubio, care a făcut presiuni îndelungate asupra administraţiei americane pentru a se opune guvernului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, a precizat sursa.

Un interval de timp pentru decizia de a adăuga Venezuela pe lista de terorism nu a fost încă stabilit, a adăugat sursa citată.

Un oficial american, vorbind cu condiţia anonimatului, a declarat că va fi o provocare pentru administraţia Trump să furnizeze dovezi concrete care să relaţioneze guvernul Maduro cu terorismul, dacă decide să pună Venezuela pe listă.

Cele patru ţări care se află pe listă, respectiv Coreea de Nord, Iranul, Sudanul şi Siria, "au oferit în mod repetat sprijin pentru acte de terorism internaţional".

Rubio şi alţi doi senatori republicani au trimis o scrisoare secretarului de stat Mike Pompeo în luna septembrie, îndemnându-i să numească Venezuela un sponsor al terorismului şi să o acuze de legături cu gruparea militantă Hezbollah din Liban şi forţele armate revoluţionare din Columbia (FARC), dar nu au oferit nicio dovadă în acest sens.

Administraţia Trump a impus mai multe runde de sancţiuni împotriva guvernului socialist condus de Maduro începând din 2017, acuzându-l de subminarea democraţiei. Pe 1 noiembrie, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv menit să întrerupă exporturile de aur ale Venezuelei.

Maduro, care neagă limitarea libertăţilor politice, a declarat că este victima unui "război economic" condus de Statele Unite.