30 iulie 2021

Marinar român omorât într-un atac asupra unui vas în Golful Oman

Florin Jipa

Un marinar român şi unul britanic au murit în timpul atacului din această dimineaţă asupra unui vas operat de un om de afaceri în Golful Oman, arată Instant News Alert. Presa israeliană a comentat că Iranul s-a aflat în spatele atacului.

Sursă foto: Mediafax

Un vas israelian a fost atacat în această dimineaţă în Gloful Oman, conform AP care-l citează pe ministrul britanic al Apărării.

Evenimentul s-a petrecut în apropiere de Insula Masiriah, la 300 de km de capitala Muscat. Oficialul britanic nu a dezvăluit alte informaţii despre tipul vasului sau al atacului.

Este vorba de un petrolier, Mercer Street, operat de Zodiac Maritime, o companie din Londra deţinută de magnatul israelian Eyal Ofer, în timp ce vasul sub pavilion liberian are drept proprietar o companie din Japonia.

Din primele informaţii, atacul s-ar fi produs cu o dronă şi la bord ar fi victime printre marinari, doi dintre ei decedând, arată MaritimeSecurity.

Situaţia din zonă este tensionată din cauza şalupelor rapide purtătoare de rachete ale Gardienilor revoluţiei iranieni care au atacat şi în trecut nave comerciale, mai arată sursa citată.

Ultimul atac asupra unui vas israelian a avut loc în aprilie 2021, când nava Hyperion a fost lovită cu o rachetă ca reacţie la atacul israelian asupra complexului nuclear iranian din Natanz.